Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

El Salvador viert twee jaar Bitcoin

Het is bijna niet te geloven maar Bitcoin is ondertussen al 2 jaar de officiële betaalmunt van El Salvador. Niemand kon bij de inhuldiging van “Ley Bitcoin” op 7 september 2021 voorspellen welke lange termijn effecten deze gewaagde zet van staatshoofd Nayib Bukele teweeg zou brengen. Nu we het einde van 2023 naderen bestaat er geen twijfel over dat Bukele een ware meesterstrateeg is en dat hij de vruchten begint te plukken van een foutloos parcours.

De radicale omslag van El Salvador begon nochtans turbulent. Kort nadat het grote nieuws overal ter wereld begon door te dringen verzeilde Bitcoin in een diepe bear market. De publieke opinie sloeg helemaal om en er werd langs alle kanten met scherp geschoten op de flamboyante president. De kritiek kwam voor een groot deel uit institutionele hoek en vooral het IMF kon het niet nalaten om onmiddellijk een slag onder de gordel uit te delen.

Kort daarna werd de druk ook op de internationale markten opgevoerd. Salvadoraans staatspapier bereikte een somber dieptepunt in april 2022 toen het maar liefst 60% van zijn nominale waarde moest prijsgeven. Nayib Bukele stond onder immense druk om zijn Bitcoin droom op te bergen en terug in de pas te lopen. Velen beweerden dat enkel zo de kalmte zou terugkeren en een staatsbankroet te vermijden was. Het getuigt van stalen zenuwen en een ijzeren overtuiging dat er nog geen seconde werd overwogen om de Bitcoin droom los te laten. Bukele is een allesbehalve doordeweeks politicus.

Doorheen de aanhoudende lastercampagne van 2022 werd er naarstig verder getimmerd aan de transformatie van het kleine Zuid-Amerikaanse landje. Het allereerste Nationale Bitcoin kantoor werd geopend, ‘Bitcoin City’ kreeg steeds meer vorm en de toeristische sector kende een gouden jaar als nooit tevoren.

Dat er nog een lange weg voor de boeg ligt qua Bitcoin betalingen onder de algemene bevolking ontkent niemand. Voorlopig zijn het nog steeds de grote ketens en stedelijke gebieden waar je met je Bitcoin terecht kan en dat is helemaal ok. Nayib begrijpt als geen ander dat ingrijpende veranderingen voor een bevolking van 7 miljoen mensen niet zomaar te forceren vallen. Bitcoin is een waardig alternatief voor de bestaande Salvadoraanse dollar infrastructuur en remittance markt en elke dag groeit het aantal lokale gebruikers. Het is duidelijk dat de langetermijnvisie primeert.

Tenslotte ziet het er naar uit dat 2023 het jaar wordt waarin Bukele eindelijk zijn naam kan zuiveren. De financiële markten stelden hun mening drastisch bij en het Salvadoraans staatspapier dat het vorig jaar nog zo moeilijk had kende dit jaar een indrukwekkend herstel van bijna 65%. Daarnaast regende het ook het hele jaar door Bitcoin gerelateerde aankondigingen zoals een nationale Bitcoin mining operatie, universitaire Bitcoin opleidingen, internationale Bitcoin ambassades, bijzonder gunstige belastingstarieven en vorige week nog een nieuw nationaal schoolplan met een focus op Bitcoin. Eenieder die nu nog twijfelt aan de vastberadenheid en totale toewijding van het eerste Bitcoin land ter wereld heeft duidelijk alle zin voor realiteit verloren.