Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Internationale markten zetten licht op groen voor El Salvador

Nayib Bukele, de president van El Salvador, is de laatste twee jaar serieus door het stof gegaan. Na de euforische “Ley Bitcoin” in september 2021 waarbij het kleine Zuid-Amerikaanse landje als eerste ter wereld Bitcoin accepteerde als wettig betaalmiddel nam de koers van Bitcoin een diepe duik. Internationale markten, opgehitst door de internationale pers en het IMF, grepen deze tijdelijke kwetsbaarheid aan om de schuldenmarkt van El Salvador volledig de grond in te boren.

Tijdens het absolute dieptepunt, nu ongeveer een jaar geleden, stonden Salvadoraanse staatsobligaties 73% lager dan hun initiële waarde en werd er luidop gespeculeerd op een nationaal faillissement. Bukele gaf echter geen krimp en liet zijn ware leiderscapaciteiten zien. 

De waanzinnig populaire president bleef voor de volle 100% achter zijn radicale Bitcoin beslissingen staan en gaf bovendien ook de internationale markten lik op stuk. Om de angst voor wanbetaling weg te nemen stelde hij een plan op om staatsschuld vroegtijdig terug te kopen zodoende ongeruste investeerders de kans te geven hun obligaties in te ruilen zonder risico.

Deze strategie werpt nu duidelijk zijn vruchten af en we zien dat het internationale vertrouwen is teruggekeerd. In een relatief korte periode steeg de prijs van staatsobligaties met maar liefst 62% en analisten verwachten dat dit cijfer nog verder kan oplopen.

Het sterke herstel geeft aan dat El Salvador niet langer op de strafbank moet zitten van internationale markten en dat investeerders overal ter wereld vrede nemen met de gedurfde Bitcoin strategie van Bukele. Dat grote institutionele spelers zoals BlackRock Bitcoin de laatste maanden in de armen sluiten heeft ongetwijfeld ook geholpen om het vertrouwen te herwinnen