Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Cryptomunten versus het IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de VN-organisatie die de stabiliteit van het internationale monetaire systeem in de gaten houdt. Om deze stabiliteit te behouden en financiële crises te voorkomen, analyseert het IMF nationale, regionale en mondiale economische en financiële ontwikkelingen. Ook biedt het IMF hulp bij het beteugelen van economische crises. De afgelopen tijd heeft het IMF zich sterk tegen de adoptie van cryptomunten opgesteld. 

Dit in navolging van het tot wettig betaalmiddel maken van Bitcoin in El Salvador. Ook in verschillende Zuid-Amerikaanse landen gaan er de laatste tijd veel stemmen in de richting om Bitcoin te accepteren als volwaardig betaalmiddel. Het IMF waarschuwt ervoor dat de adoptie van cryptomunten als wettig betaalmiddel een risico vormt voor de financiële stabiliteit. Centrale banken zouden in tijden van crisis minder goed kunnen ingrijpen in de stabiliteit van landen die dit zouden aanvaarden. 

Vaak gebruiken landen die geen goed functionerende eigen munt hebben, ook vreemde munten zoals de dollar en de euro. Hierbij wordt er dan gesproken van dollarisatie en euroisatie. Wanneer landen cryptomunten als wettig betaalmiddel gaan accepteren, wordt dit cryptoisatie genoemd. Deze kritieken zijn uiteraard niet onverwacht. Het IMF is namelijk onderdeel van het huidige monetaire systeem dat gesteund is op de Amerikaanse dollar. 

Het verhoogde gebruik en invloed van cryptomunten op financieel niveau kan uiteraard tot negatieve gevolgen voor de dollar en het huidige monetaire stelsel leiden. Zowel de stabiliteit van het dollarsysteem en de macht van de overheden en centrale banken zullen hierdoor stabiliteit verliezen. Meer over de kritieken van het IMF tegenover cryptomunten is in volgende publicatie te lezen.

Nieuws

Blast, de nieuwe L2, knalt naar $500 miljoen in TVL

Blast, de nieuwste liefde van crypto-twitter, maakt furore als een Ethereum Layer 2 (L2) netwerk. L2’s fungeren als schaling oplossing voor transacties op Ethereum, waarbij snelheid en betaalbaarheid centraal staan. Opgericht door “Pacman,” het brein achter Blur, een toonaangevende NFT-marktplaats, wist Blast $20 miljoen op

LEES VERDER »

SEC spant rechtszaak aan tegen Kraken

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft juridische stappen ondernomen tegen Kraken, een cryptocurrency-exchange, waarbij wordt beweerd dat deze fondsen van klanten vermengde en opereerde zonder de juiste registratie als effectenbeurs, makelaar, dealer of clearingbureau.

LEES VERDER »

Het beste, CZ

Beste CZ, Nu het nieuws van je aftreden als CEO bij Binance ons bereikt, voelt de crypto-gemeenschap een mix van emoties. Jouw reis, gekenmerkt door veerkracht en innovatie, was werkelijk buitengewoon. Vanaf de prille dagen van crypto heb je Binance weten op te tillen van

LEES VERDER »