Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

El Salvador start eindelijk mining operatie

Hoewel Bitcoin ondertussen al bijna 2 jaar de officiële betaalmunt van El Salvador is, bleef het lange tijd opvallend stil rond het fel gehypete “Bitcoin volcano mining”. Met de aankondiging van een grootschalige Bitcoin mining operatie in het noorden van El Salvador genaamd “Volcano Energy” komt hier nu eindelijk verandering in.

De nieuwe mining operatie zal bij aanvang een omvang hebben van maar liefst 241 MW, in totaal goed voor ongeveer 1,3 exahash aan computationele rekenkracht oftewel 0,3% van de globale hashrate. Hiermee zal El Salvador dus onmiddellijk meespelen met de grote jongens zoals het wereldbekende Riot Blockchain in Texas dat één van de grootste faciliteiten ter wereld aanstuurt (Rockdale, 450 MW).

Als locatie werd de Noordelijke regio aan de grens van Guatemala genaamd Metapán uitgekozen vanwege zijn gunstige combinatie van Zon-, wind- en vulkanische energie. De officiële Twitter account van het initiatief deelde de voorbije dagen ook al verschillende filmpjes en beelden van de infrastructuur in aanbouw. Wanneer het mining datacenter officieel van start zal kunnen gaan is nog niet duidelijk.

Toch deed de persmededeling ook een aantal wenkbrauwen fronsen. Zo zal de energie helemaal niet afkomstig zijn van geothermische vulkaan energie. 169 MW wordt opgewekt met behulp van fotovoltaïsche zonnepanelen en de overige 72 MW met wind. Of er op termijn ook daadwerkelijk vulkaan energie zal aangeboord worden, werd voorlopig nog niet meegedeeld.

Deze beslissing werd niet door iedereen gesmaakt. Zon- en windenergie zijn namelijk niet “stuurbaar” en hebben een soms heel grillig betrouwbaarheidskarakter. Ook kersvers economisch adviseur van El Salvador Saifedean Ammous is helemaal niet te vinden voor Bitcoin mining datacenters op zon- en windenergie. Er zal dus heel veel kostelijke batterijopslag voorzien moeten worden om de faciliteit 24 uur per dag draaiende te houden.

Opvallend is ook dat de financiering van het project, dat wordt geraamd op ongeveer $1 miljard, tegen alle verwachtingen in niet afkomstig zal zijn van de befaamde “Volcano Bonds”. Het langverwachte nieuwe financiële product dat een hele golf aan nieuwe Bitcoin investeerders op gang zou moeten brengen komt blijkbaar maar niet van de grond. Vele analisten hadden deze zomer nochtans een lancering verwacht aangezien er begin dit jaar eindelijk schot in de zaak kwam op legislatief vlak.

De initiële investeringsronde van $250 miljoen zal in plaats hiervan bekostigd worden door “Bitcoin and renewable industry leaders”. Ook de El Salvadoraanse overheid blijft nauw betrokken bij het project en strijkt 23% van de opbrengsten op, vergeleken met 27% voor de investeerders. De overige 50% zal integraal gebruikt worden om de mining infrastructuur verder uit te bouwen.