Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Tether, koning van de stablecoins

Bear market of niet, Tether is dit jaar niet te stoppen en staat op een zucht van een nieuwe All-time high. De bekende (beruchte) stablecoin heeft op dit moment een totale marktwaarde van $82,83 miljard, slechts $0,38 miljard onder het absolute hoogtepunt van 8 mei 2022. Hiermee cementeert het zich gelijk ook comfortabel op de nummer 3 ranking op Coinmarketcap.

Het succes van Tether is in zekere zin te danken aan het erbarmelijk slechte parcour dat de grote concurrenten de laatste 12 maand reden. Zo viel het doek drie maanden geleden heel abrupt over rivaal Binance USD. De munt, die lange tijd heel goed standhield tegen Tether en vorig jaar zelfs een marktkapitalisatie van $23 miljard had, moest noodgedwongen de boeken sluiten dankzij de aanhoudende druk van de SEC en de Amerikaanse overheid. De neergang toont weer maar eens aan dat gecentraliseerde betaalsystemen kansloos zijn eenmaal de overheid zich begint te mengen.

Maar ook andere grote rivaal USD Coin zag het laatste jaar bijzonder veel zwarte sneeuw. Het is geen geheim dat beursgenoteerd moederbedrijf Coinbase, veruit de grootste speler in heel Amerika, het vuur aan de schenen wordt gelegd door zowat alle Amerikaanse overheidsinstanties en dit vertaalt zich dus ook in slechte resultaten voor USD Coin. Ook het debacle met Silicon Valley Bank, waarbij USD Coin tijdelijk maar liefst 14% van zijn waarde moest prijsgeven, heeft duidelijk heel wat littekens nagelaten.

Tether was er dan ook vanaf dag 1 op gebrand om zich uitsluitend in Hong Kong, Zwitserland en de Britse Maagdeneilanden te stationeren zodoende zo ver mogelijk buiten het vaarwater van de SEC te blijven en dit werpt nu zijn vruchten af. De munt, die vorig jaar zijn stablecoin marktaandeel nog zag slinken tot onder de 30%, lijkt nu terug vlotjes richting de 50% te marcheren. Met deze laatste consolidatie is Tether dan ook de onbetwistbare koning van de stablecoins. 

Ook bij het management van Tether gaat het voor de wind. Het bedrijf kondigde vorige week zijn eerste kwartaalcijfers voor 2023 aan en deze waren op zijn minst imposant te noemen met ongeveer $1,5 miljard rentewinsten. Bron van de winsten is de 84,7% van de schatkist van Tether, een slordige $70 miljard, die in kortlopende effecten zoals Treasury bills werd geïnvesteerd. Dankzij het vlijmscherpe beleid van de Federal Reserve de laatste 12 maanden brengen deze Treasury bills nu een buitensporig hoge interest van 4 tot 5% op en dat zien we in de sterke cijfers.

Als klap op de vuurpijl werd bovendien meegedeeld dat het bedrijf sinds kort is gestart met de aankoop van Bitcoin. Tether bezit sinds vorige week welgeteld 52,670 Bitcoin en dit zal de komende maanden en jaren naar alle waarschijnlijkheid enkel maar toenemen. Ter vergelijking: Microstrategy, het geliefde software bedrijf dat sinds augustus 2020 verwoed Bitcoin aankoopt, heeft op dit moment ongeveer 140,000 Bitcoin op zijn balans staan.