Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

USDC zakt helemaal tot $0,86

Ook voor Circle en zijn USDC stablecoin was het een bijzonder turbulent weekend. Het bedrijf dat samen met Coinbase achter de tweede grootste stablecoin ter wereld zit, had net zoals zo vele cryptobedrijven een account bij Silicon Valley Bank.

De Amerikaanse stablecoin, goed voor een marktkapitalisatie van ongeveer $40 miljard, had in totaal ongeveer 8% (ongeveer $3,3 miljard) van zijn vermogen toevertrouwd aan de ondertussen gekapseisde bank. De overige $37 miljard zit vooral in T-bills, een kortlopende Amerikaanse overheidsobligatie.

Tijdens het weekend reageerden speculanten onmiddellijk op het slechte nieuws door USDC hevig te shorten. Kort daarna zakte de “stablecoin” helemaal weg tot ongeveer $0,86. Jeremy Allaire, de CEO van Circle, reageerde zaterdag 11 maart met een spoedmededeling dat opnames tijdelijk stillagen maar opnieuw zouden hervatten na het weekend.

Op zondagavond kwam voor Circle het verlossende nieuws dat alle rekeninghouders bij Silicon Valley Bank een volledige Bailout zouden krijgen. Ondertussen verhandelt USDC terug aan zijn normale prijs van $1.

De plotse meltdown van USDC toont weer maar eens aan dat “stablecoins” alles behalve stabiel zijn. Elk van hen is onderhevig aan de acties en beslissingen van het bedrijf dat de munt en de bijbehorende dollar equivalenten beheert. USDC verloor ongeveer 10% aan marktkapitalisatie sinds de val van SVB.