Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

USDC zakt helemaal tot $0,86

Ook voor Circle en zijn USDC stablecoin was het een bijzonder turbulent weekend. Het bedrijf dat samen met Coinbase achter de tweede grootste stablecoin ter wereld zit, had net zoals zo vele cryptobedrijven een account bij Silicon Valley Bank.

De Amerikaanse stablecoin, goed voor een marktkapitalisatie van ongeveer $40 miljard, had in totaal ongeveer 8% (ongeveer $3,3 miljard) van zijn vermogen toevertrouwd aan de ondertussen gekapseisde bank. De overige $37 miljard zit vooral in T-bills, een kortlopende Amerikaanse overheidsobligatie.

Tijdens het weekend reageerden speculanten onmiddellijk op het slechte nieuws door USDC hevig te shorten. Kort daarna zakte de “stablecoin” helemaal weg tot ongeveer $0,86. Jeremy Allaire, de CEO van Circle, reageerde zaterdag 11 maart met een spoedmededeling dat opnames tijdelijk stillagen maar opnieuw zouden hervatten na het weekend.

Op zondagavond kwam voor Circle het verlossende nieuws dat alle rekeninghouders bij Silicon Valley Bank een volledige Bailout zouden krijgen. Ondertussen verhandelt USDC terug aan zijn normale prijs van $1.

De plotse meltdown van USDC toont weer maar eens aan dat “stablecoins” alles behalve stabiel zijn. Elk van hen is onderhevig aan de acties en beslissingen van het bedrijf dat de munt en de bijbehorende dollar equivalenten beheert. USDC verloor ongeveer 10% aan marktkapitalisatie sinds de val van SVB.

Nieuws

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »

Zo verlies je $500,000 aan Bitcoin

We kennen het allemaal: de angst om een fout te maken tijdens een belangrijke Bitcoin transactie. Voor Paxos, het bekende stablecoin bedrijf achter Pax Dollar (USDP) en Paypal USD, werd deze nachtmerrie vorige week de waarheid. Op 10 september betaalde het bedrijf maar liefst 20

LEES VERDER »

El Salvador viert twee jaar Bitcoin

Het is bijna niet te geloven maar Bitcoin is ondertussen al 2 jaar de officiële betaalmunt van El Salvador. Niemand kon bij de inhuldiging van “Ley Bitcoin” op 7 september 2021 voorspellen welke lange termijn effecten deze gewaagde zet van staatshoofd Nayib Bukele teweeg zou

LEES VERDER »