Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Coinbase heeft zware twijfels bij toekomst in de VS

Het tweede grootste crypto handelsplatform ter wereld, en het grootste met een hoofdzetel in de VS, heeft het de laatste jaren niet makkelijk gehad. Overheidsinstanties en vooral de SEC maken het steeds moeilijker om cryptodiensten aan te bieden in de VS vanwege verregaande en onsamenhangende wetgeving. Het gaat zelfs zo ver dat Coinbase ondertussen een klacht heeft ingediend bij het federale gerecht vanwege de complete onduidelijkheid die de SEC opzettelijk lijkt te handhaven.

De CEO van Coinbase, Brain Armstrong, liet tijdens de FinTech week vorige in Londen weten dat een verhuis naar de UK tot de mogelijkheden behoort:

“Het VK is onze tweede grootste markt wat omzet betreft. We zijn opgericht in de VS en ik denk nog steeds dat de VS het potentieel heeft om een kernspeler te zijn in de ontluikende cryptomarkt, maar op dit moment zien we absoluut geen duidelijke toekomst op het vlak van regulatie”

Coinbase heeft ook een operationeel kantoor in Londen en de soepele wetgeving begint met de dag duidelijk meer te lonken.

Armstrong kijkt trouwens niet alleen naar de UK. Zo verkreeg Coinbase vorige week een licentie in Bermuda en ook Abu Dhabi staat op de shortlist van potentiële nieuwe thuishavens.

Hoe dan ook zal de mogelijke overstap van Coinbase een bijzonder moeilijke opgave worden. Het bedrijf is namelijk als geen ander afhankelijk van de Amerikaanse markt. Van de $3,2 miljard winst die ze in 2022 realiseerde was maar liefst $2,7 miljard uit de VS.

Ook met de stablecoin van Coinbase gaat het niet zo goed. Ondanks het bijna volledig wegvallen van grote concurrent BUSD is het stablecoin marktaandeel van USDC achteruitgegaan van 24% naar 22%. De pijnlijke “depegging” tijdens het Silicon Valley debacle heeft duidelijk sporen nagelaten en ook de keuze van Binance om zich volledig op Tether te storten heeft geen deugd gedaan.

De statement van Coinbase valt volledig in lijn met het algemene sentiment onder de Amerikaanse handelsplatformen die zich steeds meer in het nauw gedreven voelen. Zo kondigde Bittrex een paar weken geleden al aan dat ze hun Amerikaanse afdeling eind april definitief zullen sluiten.

Nieuws

WEF wil crypto reguleren

Het WEF publiceerde op 25 mei een nieuwe white paper met de de naam “Pathways to Crypto-Asset Regulation” waarin het beklemtoont dat er dringend meer regulatie nodig is. De paper bevat de gebruikelijke ongegronde beschuldigingen en vooroordelen over Bitcoin. Zo doen de auteurs een oproep

LEES VERDER »

Ledger stelt update uit na aanhoudende kritiek

Het regende bakken kritiek toen Ledger op 16 mei aankondigde dat het een nieuwe backup feature genaamd “Recover” zou lanceren. Zoals we vorige week al uitvoerig beschreven zou deze nieuwe update verschillende veiligheidsrisico’s inhouden en een serieuze afwijking zijn van de veiligheidsprincipes die het bedrijf

LEES VERDER »

Amerikaanse debt ceiling weer opgetrokken

President Joe Biden heeft eindelijk een deal te pakken over de nakende “debt ceiling” die vandaag nog steeds is vastgelegd op $31,4 biljoen. Dit schuldenplafond is een louter Amerikaans fenomeen waarbij de overheid van de VS zichzelf een limiet oplegt wat betreft het maximum aan

LEES VERDER »

Ledger update roept veel vragen op

De populairste hardware wallet producent ter wereld maakte de voorbije week misschien wel de grootste blunder uit zijn 9 jarige geschiedenis. Op 16 mei werd de nieuwe Ledger firmware versie 2.2.1 gelanceerd die de nieuwe functionaliteit ‘Ledger Recover’ bevat. Deze controversiële update maakt het mogelijk

LEES VERDER »