Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Heeft Grayscale binnenkort spot ETF te pakken?

Vorige week haalde Grayscale, met meer dan $12 miljard onder voogdij het grootste Bitcoin fonds ter wereld, een grote slag thuis tegen de SEC (Amerikaanse beurswaakhond). De vermogensbeheerder kreeg van het gerecht gelijk dat de SEC volslagen onredelijk was in het jarenlang weigeren van een Spot Bitcoin ETF.

Grayscale kwam het laatste jaar steeds meer in financieel noodweer terecht omdat het geen duidelijke ETF structuur kon opzetten voor haar aandeelhouders. Als de holding zich zou kunnen omvormen tot een officieel gereglementeerde Spot Bitcoin ETF zou dit waarschijnlijk onmiddellijk enorm veel druk van de ketel halen.

Tijdens de rechtszaak hamerden de advocaten van Grayscale vooral op de tegenstrijdige signalen van de SEC. Zo keurde de beurswaakhond de voorbije jaren verschillende “futures Bitcoin ETF’s” goed, maar vertikte het om ook maar één Spot Bitcoin ETF toe te laten (zo wees de SEC sinds 2021 al meer dan 30 aanvragen tot Bitcoin ETF van de hand). Dit allemaal terwijl futures producten meestal veel meer risico met zich meedragen. Het gerecht was het duidelijk eens met deze inconsistentie.

Het is heel uitzonderlijk dat de Amerikaanse rechtbank tegen de SEC ingaat en de kans is groot dat de beurswaakhond het geweer nu van schouder zal moeten veranderen. In deze heeft ze eigenlijk slechts drie keuzes:

  • Ze kan zich neerleggen bij de beslissing van het gerecht en van start gaan met het goedkeuren van Spot Bitcoin ETF’s.
  • Ze kan op zoek gaan naar nieuwe argumentatie om alsnog via een rechtszaak te bewijzen dat Spot Bitcoin ETF’s onveilig zijn en ten alle kosten tegengehouden moeten worden.
  • Ze kan haar licenties voor “futures Bitcoin ETF’s” intrekken om zo de inconsistenties in haar eerdere acties recht te zetten.

We zijn hoe dan ook heel benieuwd hoe de SEC zich in de komende maanden uit de slag zal trekken. Bovendien valt er midden oktober mogelijk ook een nieuwe beslissing omtrent de befaamde BlackRock Bitcoin ETF. We houden je op de hoogte!

Nieuws

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »

Zo verlies je $500,000 aan Bitcoin

We kennen het allemaal: de angst om een fout te maken tijdens een belangrijke Bitcoin transactie. Voor Paxos, het bekende stablecoin bedrijf achter Pax Dollar (USDP) en Paypal USD, werd deze nachtmerrie vorige week de waarheid. Op 10 september betaalde het bedrijf maar liefst 20

LEES VERDER »

El Salvador viert twee jaar Bitcoin

Het is bijna niet te geloven maar Bitcoin is ondertussen al 2 jaar de officiële betaalmunt van El Salvador. Niemand kon bij de inhuldiging van “Ley Bitcoin” op 7 september 2021 voorspellen welke lange termijn effecten deze gewaagde zet van staatshoofd Nayib Bukele teweeg zou

LEES VERDER »