Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Allereerste leveraged Bitcoin ETF product deze week op de markt

Het zijn drukke tijden voor Gary Gensler, de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC). Aan de ene kant gaat hij wild tekeer tegen grote handelsplatformen zoals BInance en Coinbase en aan de andere kant lijkt hij plots een hele waaier aan Bitcoin ETF producten te verwelkomen.

Vorige week nog werd bekendgemaakt dat de grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, naar alle waarschijnlijkheid van start zal mogen gaan met de allereerste Amerikaanse Bitcoin spot ETF maar ook deze week zitten we met een primeur. De SEC heeft op 23 juni namelijk uitdrukkelijke goedkeuring gegeven aan Volatility Shares om zijn eigenste Bitcoin ETF te lanceren.

Het gaat hier, in tegenstelling tot BlackRock, om een Bitcoin ETF van het type Futures. Dit wil zeggen dat het fonds nooit daadwerkelijk Bitcoin zal aankopen en aanhouden zoals dit wel het geval is bij zijn “spot” tegenhanger. In de plaats daarvan zal het fonds geld verdienen (of verliezen) aan de hand van futures contracten. Bij deze contracten worden er weddenschappen afgesloten over het toekomstige prijsverloop van Bitcoin. Dergelijke Bitcoin ETFs bestaan al sinds 2021 maar wat wel compleet nieuw is aan dit product is zijn “leveraged” constellatie.

Bij een leveraged fonds wordt de inzet van de weddenschap verhoogd door geld bij te lenen. Hoe meer je bijleent, hoe meer je je winst potentieel kan verhogen. In het geval van Volatility Shares wordt de initiële inzet met leverage verdubbeld, de naam van het fonds luidt dan ook 2x Bitcoin Strategy ETF.

Leveraged futures ETF’s zijn financiële instrumenten met een heel hoog risicoprofiel en het is niet duidelijk welk effect de volatiliteit van Bitcoin hierop zal hebben. Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar de prestaties van deze ETF. De 2x Bitcoin Strategy ETF is sinds gisteren beschikbaar op de markt.

Nieuws

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »

Zo verlies je $500,000 aan Bitcoin

We kennen het allemaal: de angst om een fout te maken tijdens een belangrijke Bitcoin transactie. Voor Paxos, het bekende stablecoin bedrijf achter Pax Dollar (USDP) en Paypal USD, werd deze nachtmerrie vorige week de waarheid. Op 10 september betaalde het bedrijf maar liefst 20

LEES VERDER »

El Salvador viert twee jaar Bitcoin

Het is bijna niet te geloven maar Bitcoin is ondertussen al 2 jaar de officiële betaalmunt van El Salvador. Niemand kon bij de inhuldiging van “Ley Bitcoin” op 7 september 2021 voorspellen welke lange termijn effecten deze gewaagde zet van staatshoofd Nayib Bukele teweeg zou

LEES VERDER »