Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Slapende reus Genesis aan de rand van de afgrond

Er zijn geen vaste waarden meer in de crypto lending scene. De lijst van gekapseisde leenplatformen is haast niet meer bij te houden: Celsius, Voyager, 3AC, Alameda en misschien zelfs BlockFi. Toch bleef één naam tot voor kort opvallend buiten schot, het bedrijf dat achter de schermen als coördinator en bemiddelaar optreedt tussen al deze leenplatformen: Genesis. Of het nu over trading, exhange yield, lending of hedging gaat; Genesis had achter de schermen altijd wel iets in de pap te brokken.

Op 10 november viel de eerste dominosteen toen het gigantische lending bedrijf aankondigde dat het voor maar liefst $175 miljoen aan fondsen had openstaan bij het ondertussen failliet verklaarde FTX. Ondanks een liquiditeitsinjectie van $140 miljoen de dag erna vanuit moederbedrijf Digital Currency Group ging de aftakeling onafgebroken verder. Op 16 november moest het noodlijdende bedrijf de handdoek in de ring smijten en kondigde het aan withdrawals “tijdelijk” te zullen blokkeren.

Ondanks de duidelijke waarschuwingssignalen sloeg het nieuws in als een bom, ook veel handelsplatformen houden namelijk fondsen aan bij Genesis. Eén van deze handelsplatformen is Gemini, dat al zijn “earn programs” uitbesteedt aan de lending gigant. Hierdoor moest ook zij op 16 november haar earn programs bevriezen, wat op zijn beurt een heuse bankrun op de been bracht.

Naar alle waarschijnlijkheid was de blootstelling van Genesis aan FTX slechts de druppel die de emmer deed overlopen. Zo waren er eerder dit jaar bijvoorbeeld al berichten dat Genesis zich voor $1,2 miljard had verbrand aan het failliete 3AC. Het systemische karakter van Genesis maakt de kans bovendien bijzonder groot dat er de komende weken en maanden nog meer lijken uit de kast zullen vallen.

Volledig in het nauw gedreven is Genesis de laatste 7 dagen wanhopig op zoek naar $1 miljard dollar. Een zoektocht die tot nu toe trouwens op niets is uitgedraaid. Het gaat dan ook om een fors bedrag en na de implosie van FTX schuwt werkelijk elke investeerder alles dat nog maar ruikt naar crypto.

Spijtig genoeg houdt het hier niet op. Genesis is namelijk het zusterbedrijf van een zo mogelijk nog meer systemisch belangrijk cryptobedrijf: Grayscale (beide onder de holding company Digital Currency Group). Grayscale is een soort fonds dat Bitcoin op zijn balansen aanhoudt om het makkelijker te maken voor traditionele investeerders om blootstelling te verkrijgen aan de Bitcoin prijs. Lees er meer over in ons verslag van vorig jaar. Grayscale beschikt over maar liefst 635,235 Bitcoin (3% van de totale Bitcoin supply), wat hen de grootste Bitcoin bezitter ter wereld maakt.

Net zoals Genesis staat ook Grayscale onder enorme financiële druk dankzij de aanhoudende barslechte marktcondities en de vrees neemt toe dat ze mekaar de dieperik zullen insleuren. Zo deden de voorbije week geruchten de ronde dat Grayscale net zoals FTX over veel minder Bitcoin zou beschikken dan ze doen uitschijnen. Deze claim werd eergisteren wel ten stelligste tegengesproken door Coinbase, het bedrijf dat optreedt als voogd van deze massieve hoeveelheid Bitcoin.

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »