Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Financiële status VS krijgt stevige dreun

Eén van de bekendste credit rating agencies ter wereld, Fitch Ratings, verlaagt de betrouwbaarheidsscore van de Amerikaanse overheidschuld van AAA naar AA+. Hiermee moet de grootste economie ter wereld voor het eerst de onberispelijke Fitch AAA rating prijsgeven.

De financiële escapades van de VS swingen al een tijdje de pan uit. Twee maanden geleden wist president Joe Biden na veel gekibbel op de valreep het schuldenplafond op te trekken en het begrotingstekort swingt volledig de pan uit. Na vele waarschuwingen eerder dit jaar was de maat dan ook vol voor Fitch Ratings.

De kredietbeoordelaar liet weten dat de Amerikaanse overheid aan het verglijden is in een “stelselmatige economische degeneratie” en wij treden deze mening volledig bij. Een overzicht van de bedroevende financiële huishouding van “the land of the free”:

Bestuurlijke chaos: president Biden maakt een allesbehalve goede indruk. Na de lawine aan nieuwe uitgaven en belastingverlagingen is het ver zoeken naar enige vorm van structuur of lange termijnvisie. Je kan dan ook moeilijk serieus genomen worden met wetgevingen zoals bijvoorbeeld de “Inflation Reduction act” die $750 miljard uitgeeft om “inflatie te bestrijden”.

Gat in begroting neemt epische proporties aan: Het overheidstekort loopt voor de eerste helft van 2023 op tot een torenhoog bedrag van $1.1 biljoen dollar, een toename van 63% tegenover vorig jaar. De teller van totale overheidsschuld staat daarmee op een absoluut record van $32 biljoen (122.8% van bbp)

Interesten op overheidsschuld: Het is uiteraard de bedoeling dat de Amerikaanse overheid al deze schulden ooit afbetaalt. De markt maakt het de beleidsmakers alleszins niet makkelijk. De interesten op de populaire “10 year Treasuries” staan nog steeds op een zeer pijnlijke 4%. Hierdoor moet er jaarlijks een bedrag van $852 miljard aan pure interestkosten betaald worden door de Amerikaanse belastingbetaler, nooit eerder gezien!

Centrale bank gaat door het lint: Ondertussen wandelt Jerome Powell, voorzitter van Federal Reserve, al fluitend de afgrond in met hallucinante “rate hikes” die nu zelfs 5.50% bereiken. De vraag is niet of maar wanneer hier zware ongelukken van komen.

Amerikaanse banken op rand van de afgrond: Hoewel de schabouwelijke toestand van Amerikaanse banken zoveel mogelijk in de doofpot wordt gestoken, is het helemaal geen geheim dat vele Amerikaanse banken amper nog levensvatbaar zijn. Het nieuwe bailout programma (Bank Term Funding Program, BTFP) staat op een eenzaam nieuw hoogtepunt van $105 miljard.

Nieuws

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »

Zo verlies je $500,000 aan Bitcoin

We kennen het allemaal: de angst om een fout te maken tijdens een belangrijke Bitcoin transactie. Voor Paxos, het bekende stablecoin bedrijf achter Pax Dollar (USDP) en Paypal USD, werd deze nachtmerrie vorige week de waarheid. Op 10 september betaalde het bedrijf maar liefst 20

LEES VERDER »

El Salvador viert twee jaar Bitcoin

Het is bijna niet te geloven maar Bitcoin is ondertussen al 2 jaar de officiële betaalmunt van El Salvador. Niemand kon bij de inhuldiging van “Ley Bitcoin” op 7 september 2021 voorspellen welke lange termijn effecten deze gewaagde zet van staatshoofd Nayib Bukele teweeg zou

LEES VERDER »