Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Amerikaanse debt ceiling weer opgetrokken

President Joe Biden heeft eindelijk een deal te pakken over de nakende “debt ceiling” die vandaag nog steeds is vastgelegd op $31,4 biljoen. Dit schuldenplafond is een louter Amerikaans fenomeen waarbij de overheid van de VS zichzelf een limiet oplegt wat betreft het maximum aan schulden dat ze mag aangaan. 

In de laatste weken en maanden werd het steeds duidelijker dat deze limiet veel sneller dan voorzien bereikt zou worden vanwege het onverantwoordelijke fiscale beleid van de Biden administratie. Volgens sommige kan dit zelfs al volgende week maandag gebeuren indien het Amerikaanse congres de deal niet wil bekrachtigen. De nakende limiet zorgt traditiegetrouw voor heel wat bezorgdheid aangezien de uitbetaling van pensioenen en andere overheidsuitgaven in het gedrang dreigen te komen.

Toch is de zelfopgelegde limiet in zeker opzicht een volledig artificieel gegeven aangezien de Democraten en Republikeinen keer op keer op de valreep tot een akkoord komen. Zo werd het schuldenplafond de laatste 20 jaar al 23 keer opgetrokken (zie grafiek van de week). Er bestaat dan ook weinig twijfel over de definitieve ratificatie van de deal deze week.

De officiële opheffing zou wel grote gevolgen kunnen hebben voor financiële markten. Dankzij het nakende plafond zat de Amerikaanse schatkist de laatste maanden opgezadeld met een behoorlijk geldtekort. Als het schuldenplafond volgende week weg is zal er dus een enorme hoeveelheid Amerikaans schuldpapier gecreëerd worden om de schatkist opnieuw te spijzen. 

Hoewel de obligatiemarkt een dergelijke schok normaal gezien makkelijk kan absorberen, zou de sterk afgenomen interesse in obligaties deze keer weleens roet in het eten kunnen gooien. Niet alleen weigert de Federal Reserve al meer dan een jaar om Amerikaans schuldpapier op te kopen, maar ook buitenlandse overheden halen al een tijd hun neus op voor Amerikaanse “Treasuries”.