Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Recessie is afgewend volgens de Fed

In deze vreemde economische tijden heeft de Federal Reserve (de centrale bank van de VS) de rentetarieven opgedreven naar 5,25 – 5,5% het hoogste niveau in 22 jaar. Hoewel de centrale bank voorzichtig blijft over een overwinning in de strijd met inflatie, passen de markten zich aan, en blijft de inflatie in de VS toch verder dalen met de Consumentenprijsindex (CPI inflation) nu op 3%. Vooruitzichten voor de Amerikaanse economie worden zelfs met voorzichtig optimisme besproken door Federal Reserve-voorzitter Jay Powell.

Economen van de centrale bank voorspellen nu weliswaar een merkbare vertraging in de economische groei later dit jaar, maar een recessie wordt niet langer verwacht vanwege de veerkracht van de economie. Een bizarre opinie aangezien dat de laatste keer dat de Federal Reserve de interesten fel optrok, in 2005 en 2006, we verzeild zijn geraakt in de grote financiële crisis van 2008. De Dow Jones Industrial Average (een index van 30 prominente aandelen van de Amerikaanse beurs) beleeft een indrukwekkende winstreeks, de langste sinds de jaren 80, dit terwijl de U.S. GDP-groei naar verwachting vertraagt.

Bovendien mag zeker ook niet vergeten worden dat de Federal Reserve maar al te graag de interesten zo hoog mogelijk wil opdrijven zodat ze achteraf meer dan genoeg ruimte heeft om ze opnieuw te verlagen wanneer de stock market het onvermijdelijk op een gegeven moment laat afweten. 

Vele beursanalisten geloven dat de Federal Reserve op weg is naar de gewenste “zachte landing”. De huidige bullmarkt wordt ondersteund door sterke economische fundamenten, bedrijfs-vooruitzichten en investeerders-sentiment, vooral in technologie, consumentencyclische en communicatiesectoren. Terwijl de S&P 500 positieve resultaten blijft boeken, overtreft 75% van de bedrijven de verwachtingen.

Het zijn vreemde tijden op economisch gebied, maar de Federal Reserve lijkt vastberaden om een stabielere koers te varen. De markten lijken zich aan te passen aan deze nieuwe realiteit, en de toekomstige economische vooruitzichten tonen voorzichtig optimisme, ondanks eerdere voorspellingen van een diepe recessie. Stilte voor de storm of een nieuw economisch paradigma? Time will tell.