Nieuw tijdperk van bailouts aangebroken

Net zoals in België is er in Amerika een depositogarantiestelsel van kracht voor rekeninghouders bij commerciële banken. Amerikanen hebben zelfs nog een streepje voor op ons aangezien zij een garantie krijgen tot en met $250,000 tegenover €100,000 bij ons.

Tijdens de chaos vorige week vrijdag werd al snel duidelijk dat maar liefst ~90% van de bankrekeninghouders bij SVB substantieel boven deze limiet van $250.000 zaten. Vele van de klanten van SVB zijn namelijk kleine tot middelgrote VC- en techbedrijven met bankrekeningen van ettelijke miljoenen dollars. Het weekend werd dan ook overheerst door blinde paniek en steeds luidere oproepen tot een bailout.

De Federal Reserve stelde niet teleur. Zondagavond kwam ze met een dubbele persmededeling om alle financiële onrust in de kiem te smoren; bailouts zijn terug van weg geweest.

De $250,000 limiet is verleden tijd

Alle gedupeerden zullen volledig uitbetaald worden door de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), inclusief alle ongedekte bedragen boven $250,000. Naast SVB zal ook de dit weekend teloorgegane Signature Bank gebruik kunnen maken van deze nieuwe regeling.

Het FDIC fonds werd opgericht in 1933 met het expliciete mandaat om dollar reserves op te bouwen om mensen met een bankrekening tot $250,000 te vergoeden bij faillissementen. Dat deze noodfondsen nu worden gebruikt om middelgrote Silicon Valley bedrijven, die argeloos omgingen met de limieten van het garantiestelsel, een hand boven het hoofd te houden is op zijn minst gezegd bedenkelijk.

Op dit moment beschikt de FDIC ongeveer over $120 miljard, op zich meer dan voldoende om de deposito’s van beide banken volledig bij te passen. Toch is het belangrijk om er bij stil te staan dat er in de VS in totaal ongeveer $10 biljoen aan deposito’s gedekt moeten worden door dit fonds. Het is dan ook maar de vraag hoe de FDIC te werk zal gaan bij mogelijke verdere bankenbesmettingen de komende weken en maanden.

Alle remmen los met het “Bank Term Funding program”

Veel onverwachter was de bijkomende aankondiging van de Amerikaanse centrale bank dat er een nieuw programma zal uitgerold worden om alle noodlijdende banken en financiële instellingen van vers geld te voorzien. Het nieuwe Bank Term Funding Program (BTFP) is bedoeld voor instellingen die, net zoals SVB, het laatste jaar veel geld verloren hebben op hun langetermijneffecten. Het potentieel voor deze dienst is dan ook enorm. Amerikaanse banken hebben een verliespost van meer dan $600 miljard enkel en alleen op dit soort effecten.

Maar er is meer. Dankzij het programma kunnen banken hun fel in waarde gedaalde staatsobligaties inruilen voor de gedateerde maar veel hogere aankoopwaarde. Financiële instellingen kunnen dus met deze boekhoudkundige truc hun aanzienlijke verliezen van het afgelopen jaar wegtoveren. Anders uitgedrukt: de Federal Reserve accepteer vanaf nu zéér bedenkelijk onderpand in ruil voor vers bijgedrukt geld. Dit is verdoken quantitative easing on steroids.

In principe moet deze lucratieve ruil na 12 maanden wel terug teruggedraaid worden, maar de ervaring leert ons dat dergelijke beloftes in momenten van crisis niet meer zijn dan een irrelevante voetnoot.

Nieuws

Nasdaq lanceert crypto bewaardienst tegen het eind Q2

De grote Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gaat de cryptomarkt betreden door een crypto bewaardienst te lanceren. Volgens een rapport van Bloomberg is de Amerikaanse beursexploitant van plan om aan het einde van het tweede kwartaal cryptovaluta te beheren voor institutionele investeerders. Het lijkt erop dat Nasdaq

LEES VERDER »

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden

LEES VERDER »

Deel 8: Roadmap The Graph 2023

De Graph is een gedecentraliseerd protocol dat de toegang tot blockchain data vereenvoudigt. Graag stellen we je in dit artikel voor aan vier ontwikkelingen die voor 2023 op de planning staan voor The Graph en die het protocol zullen verbeteren: Het einde van de “Hosted

LEES VERDER »

Bankengigant Credit Suisse op de knieën

Het was weer een bijzonder spannend weekend. De centrale bank van Zwitserland (SNB) heeft, in samenwerking met de grootste bank van Zwitserland, Union Bank of Switzerland (UBS), een overname geforceerd van het noodlijdende Credit Suisse (CS). Dat de VS bankencrisis zou overslaan naar Europa viel

LEES VERDER »

Operation Choke Point: de gecoördineerde aanval op crypto

De Amerikaanse regering is met operation choke point begonnen met het versnellen van zijn harde optreden naar de crypto-industrie toe. Regelgevers van meerdere afdelingen werken samen aan deze gecoördineerde en voortdurende aanval die ‘Operation Choke Point’ genoemd wordt door crypto experten. De Amerikaanse regering gebruikt

LEES VERDER »