Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Slechte resultaten Amerikaanse banken blijven binnenstromen

We rapporteerden vorige week al dat de leegloop bij kleine en middelgrote Amerikaanse banken 2 maanden na de crisis alles behalve gedaan is. Nu komt ook die andere zwaar geplaagde bank, First Republic, naar buiten met ontnuchterende kwartaalcijfers.

First Republic moet zware slagen incasseren. Zo namen gebruikers de afgelopen 3 maanden meer dan $100 miljard aan fondsen op uit de bank. Hiermee is ze meer dan 55% van haar totale deposito’s kwijt. Zonder het reddingsprogramma van JPMorgan en Citigroup vorige maand, dat bestond uit een slordige $30 miljard aan noodfondsen, had First Republic de agressieve bankrun duidelijk niet overleeft.

First Republic heeft veel gemeen met het teloorgegane Silicon Valley Bank. Niet alleen hun omvang maar ook hun balanssamenstelling zijn bijna identiek. Net zoals Silicon Valley Bank boekt First Republic grote verliezen vanwege een overdaad aan langlopende effecten (meestal schuldenpapier). In de laatste drie maanden alleen al verloren deze gedoemde effecten op de balans van First Republic meer dan $22 miljard aan waarde. Aangezien de bank een eigen vermogen heeft van slechts $17 miljard is de bank dus virtueel insolvent. Geen wonder dat iedereen de gehavende bank in de steek laat.

Dergelijke slechte uitslagen vertalen zich natuurlijk ook naar de beurs. Vlak na de aankondiging zakte de aandelen van First Republic voor de zoveelste keer door het ijs met een daling van 20%. De koerst van het bedrijf staat ondertussen maar liefst 90% lager dan een kleine twee maand geleden toen de bankenpaniek losbarstte. Wie zei er dat volatiliteit vooral iets van de cryptosector was?

Ondertussen is de bank druk in de weer om de broeksriem aan te halen. Zo zijn ze van plan om 20% tot 25% van hun personeel te ontslaan en moeten ook de lonen van leidinggevenden binnen het bedrijf naar beneden. Het doet allemaal een beetje denken aan de vergeefse pogingen van Silvergate begin dit jaar, de bank die in zekere zin het vuur aan de lont stak bij Silicon Valley Bank. We zijn dan ook benieuwd of First Republic hetzelfde lot beschoren is.

GRATIS WEBINAR:
Veilig leren investeren in Bitcoin & Crypto

Zaterdag 13 juli - 11u