Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Slechte resultaten Amerikaanse banken blijven binnenstromen

We rapporteerden vorige week al dat de leegloop bij kleine en middelgrote Amerikaanse banken 2 maanden na de crisis alles behalve gedaan is. Nu komt ook die andere zwaar geplaagde bank, First Republic, naar buiten met ontnuchterende kwartaalcijfers.

First Republic moet zware slagen incasseren. Zo namen gebruikers de afgelopen 3 maanden meer dan $100 miljard aan fondsen op uit de bank. Hiermee is ze meer dan 55% van haar totale deposito’s kwijt. Zonder het reddingsprogramma van JPMorgan en Citigroup vorige maand, dat bestond uit een slordige $30 miljard aan noodfondsen, had First Republic de agressieve bankrun duidelijk niet overleeft.

First Republic heeft veel gemeen met het teloorgegane Silicon Valley Bank. Niet alleen hun omvang maar ook hun balanssamenstelling zijn bijna identiek. Net zoals Silicon Valley Bank boekt First Republic grote verliezen vanwege een overdaad aan langlopende effecten (meestal schuldenpapier). In de laatste drie maanden alleen al verloren deze gedoemde effecten op de balans van First Republic meer dan $22 miljard aan waarde. Aangezien de bank een eigen vermogen heeft van slechts $17 miljard is de bank dus virtueel insolvent. Geen wonder dat iedereen de gehavende bank in de steek laat.

Dergelijke slechte uitslagen vertalen zich natuurlijk ook naar de beurs. Vlak na de aankondiging zakte de aandelen van First Republic voor de zoveelste keer door het ijs met een daling van 20%. De koerst van het bedrijf staat ondertussen maar liefst 90% lager dan een kleine twee maand geleden toen de bankenpaniek losbarstte. Wie zei er dat volatiliteit vooral iets van de cryptosector was?

Ondertussen is de bank druk in de weer om de broeksriem aan te halen. Zo zijn ze van plan om 20% tot 25% van hun personeel te ontslaan en moeten ook de lonen van leidinggevenden binnen het bedrijf naar beneden. Het doet allemaal een beetje denken aan de vergeefse pogingen van Silvergate begin dit jaar, de bank die in zekere zin het vuur aan de lont stak bij Silicon Valley Bank. We zijn dan ook benieuwd of First Republic hetzelfde lot beschoren is.

Nieuws

DeFi TVL bereikt terug $ 50 miljard na rally

DeFi-protocollen bereiken een mijlpaal van $50 miljard te midden van stijgende activawaarden en interesse van beleggers, waarbij op Ethereum en Solana gebaseerde projecten leidende winsten opleveren. Terwijl de waarde van activa stijgt en de belangstelling van investeerders toeneemt, bereikten de DeFi-protocollen voor het eerst in zes maanden een kapitaalmijlpaal van $50 miljard.

LEES VERDER »

Tether, MicroStrategy en El Salvador maken enorme winsten met Bitcoin

Tether haalt meer dan $1,1 miljard uit Bitcoin-investeringen, vergroot zijn BTC-bezit met strategische aankopen en profiteert van de recente prijsstijging. De voorzitter van MicroStrategy, tevens Bitcoin-investeerder Michael Saylor, heeft ruim 1,5 miljard dollar winst gemaakt met zijn Bitcoin-investeringen. Volgens de Salvadoraanse president Nayib Bukele zijn de gecumuleerde investeringen in Bitcoin in El Salvador met bijna 3% gestegen.

LEES VERDER »

COIN aandeel scheert hoge toppen en overtreft zelfs Bitcoin!

Cryptocurrency-beurs Coinbase (COIN) heeft dit jaar een indrukwekkende stijging van bijna 300% gezien in de prijs van de aandelen, waarmee ze de prestaties van de leidende cryptocurrency Bitcoin (BTC) overtreft. Analisten suggereren dat verdere winsten op handen kunnen zijn, aangezien de prijs van COIN nu

LEES VERDER »

Nieuw kapitaal stroomt toe in crypto via stablecoins!

Vers kapitaal stroomt de cryptomarkt binnen via stablecoins. De stablecoin Tether (USDT) kent eindelijk een opleving, na een neergang van een jaar. Tether voegde sinds september $7 miljard dollar toe aan zijn marktkapitalisatie, en deze zit nu aan een all-time high van bijna $90 miljard

LEES VERDER »

Bitcoin gaat parabolisch!

Bitcoin schoot op dinsdag voorbij de $44.000 dollar op Coinbase, wat zijn hoogste niveau sinds april 2022 markeerden. Dit komt overeen met een stijging van bijna 5% in de laatste 24 uur. De stijging in de waarde van Bitcoin wordt toegeschreven aan groeiende anticipatie op

LEES VERDER »

Bitvavo stopt met video wallet verificatie

Deze week zal Bitvavo de video wallet verificatie gaan uitfaseren. Intern is er hard gewerkt om het beveiligingsniveau van gebruikersaccounts te verhogen met onder andere de “crypto-withdraw-lock” en de verplichte 2FA. Mede hierdoor is het mogelijk dat vanaf volgende week geen video verificatie meer nodig is om nieuwe opname adressen toe te voegen.

LEES VERDER »