Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Silvergate neemt een diepe duik

Ook Silvergate, een traditionele bank die cryptocurrency aan zijn klanten aanbiedt, wordt de laatste maanden overspoeld door een lawine aan opnameverzoeken. Het bedrijf zag in het laatste kwartaal van 2022 voor $8,1 miljard aan cryptofondsen vertrekken. Samen ongeveer goed voor twee derde van al haar crypto assets. Het bedrijf houdt op dit moment nog ongeveer $3,8 miljard digitale munten aan.

Silvergate is een buitenbeentje in de cryptowereld. Het bedrijf werd opgericht in 1988 als een traditionele bank maar begon al vroeg met het aanbieden van Bitcoin aan zijn klanten in 2013. Over de jaren heen is cryptocurrency de voornaamste bezigheid geworden van het beursgenoteerde bedrijf.

Zo richtte het in 2017 het Silvergate Exchange Network (SEN) op waarbij aangesloten klanten en exchanges instant Euro’s en Dollar konden verzenden van platform naar platform. Grote handelsplatformen zoals Coinbase, Gemini, Bitstamp en Kraken maken onder andere deel uit van dit netwerk.

De aandelen van het bedrijf kregen zoals te verwachten een serieuze mokerslag en daalden meer dan 90% in vergelijking met een jaar geleden. Op 5 januari zakten de aandelen maar liefst 50% in één zitting nadat werd aangekondigd dat het bedrijf ongeveer van 40% van haar personeel (ongeveer 200 mensen) zal ontslaan.