Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Stand na eerste week bailouts: $303 miljard bijgedrukt

Wat je ook denkt van de Federal Reserve, hun wekelijkse rapporten zijn bijzonder informatief en gedetailleerd. Zo kregen we op donderdag 16 maart de eerste cijfers te zien van het huidige regime bailouts, en deze stellen niet teleur. Voorlopig staat de teller op een slordige $303 miljard. De Amerikaanse centrale bank maakt naar goede gewoonte gebruik van een uitgebreide waaier aan obscure, weinigzeggende instrumenten om vers geld bij te creëren.

Op dit moment focust de Federal Reserve op de volgende 3 tools om noodlijdende banken bij te staan:

Discount Window: $148,3 miljard nieuwe dollars

De discount window is één van de bekendste leenprogramma’s in het arsenaal van de Federal Reserve. Banken die geen leningen meer vastkrijgen bij collega banken kunnen beroep doen op de “Discount Window”, hetzij aan een iets hogere interest dan normale leningen. Traditioneel wordt dit instrument heel weinig gebruikt omdat er een groot stigma aan vasthangt. Banken die gebruik maken van de Discount Window worden gepercipieerd als zwak en onbetrouwbaar en de reputatieschade die volgt is dikwijls veel groter dan het beoogde voordeel. Toch werd er deze week voor en recordbedrag van $148,3 miljard geleend. Het vorige record, $111 miljard, dateert van 2008.

Het nieuwe Bank Term Funding Program (BTFP): $11,9 miljard nieuwe dollars

Zoals je vorige week kon lezen is er ook een geheel nieuw instrument gecreëerd voor de huidige crisis. BTFP biedt heel gunstige voorwaarden aan banken, waarbij ze zelfs minderwaardig onderpand kunnen inwisselen voor grote sommen geld. Tot nu toe wordt er maar beperkt gebruik gemaakt van het nieuwe leenprogramma. Dit hoeft ook niet te verbazen. Tegelijk met de aankondiging van het BTFP zijn ook de voorwaarden van de Discount Window enorm versoepeld, waardoor de twee slechts in beperkte mate van mekaar verschillen. Toch is er $600 miljard aan minderwaardig onderpand dat aanspraak kan maken op deze leningen, het kan na verloop van tijd dus zeker aan populariteit winnen.

Leningen aan de gekapseisde banken: $142,3 miljard nieuwe dollars

Tenslotte heeft de FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) het roer overgenomen bij verschillende failliete banken. Hierdoor kunnen deze restbanken nu grote sommen geld lenen bij de Federal Reserve.

Ondertussen is er alweer een ander slachtoffer met een groot doelwit op zijn rug: First Republic Bank. De aandelen van First Republic bank daalden de voorbije twee weken meer dan 90% in waarde en het is niet duidelijk hoe het nu verder moet. De cijfers van de Federal Reserve zullen dus naar alle waarschijnlijkheid nog verder aanzwellen de komende weken. We houden jullie op de hoogte!