Is Bitcoin voor criminelen?

Zijn er criminelen die Bitcoin gebruiken? Zeker en vast, dat zal je ons nooit horen ontkennen. Wat wij vooral missen in de media is een beetje nuance en kadering. Dus is Bitcoin voor criminelen? Dit is de vraag die we in detail onderzoeken in dit artikel.

De eerste auto’s werden gebruikt als vluchtvoertuigen, de eerste telefoons werden gebruikt om complotten te smeden, elektriciteit werd eerst gebruikt om mensen te bedriegen met fake medische apparatuur.”

                                                                                                                                            -Andreas Antonopoulos

Is Bitcoin voor criminielen? Deze vraag dook 11 jaar geleden voor het eerst op toen een website furore begon te maken door Bitcoin te gebruiken als betaalmunt, de website droeg de naam The Silk Road. Deze befaamde online marktplaats liet de handel van drugs en andere illegale goederen toe, iets wat niet lang onopgemerkt bleef voor politie en gerecht. Minder dan 3 jaar na de oprichting werd de website alweer opgedoekt toen het gerecht de eigenaar opspoorde en arresteerde. Hiermee was onmiddellijk één van de eerste hoofdstukken van Bitcoin afgesloten.

 

De wapenwedloop tussen overtreders en het gerecht

Waarom maakte de website gebruik van Bitcoin? Criminaliteit berust op nemen van grote risico’s in ruil voor nog grotere sommen geld. Als het gebruiken van een gloednieuwe technologie net dat extra duwtje in de rug kan bieden om de buit binnen te halen (zelfs wanneer het gebruik van deze nieuwe technologie op zichzelf ook veel risico inhoudt), dan zal er geen seconde getwijfeld worden om dit ook daadwerkelijk te doen. Dit “extra duwtje in de rug” is echter maar van tijdelijke aard. Eens een nieuwe technologie wordt omarmd door het brede publiek verliest het al snel zijn verrassingseffect. Bovendien zijn politie en gerecht na verloop van tijd beter uitgerust om snel en doeltreffend te reageren. Het is dus geen geheim dat de eerste jaren van Bitcoin werden getypeerd door illegaal drugsverkeer en criminaliteit, maar dit hoofdstuk ligt ondertussen alweer bijna 10 jaar achter ons.

Vandaag zal je Bitcoin vooral terugvinden bij mensen, bedrijven en beleggers die bescherming zoeken tegen inflatie, niet bij criminelen.

 

Echte criminaliteit vind je vooral bij de banken

Maar laat ons de rollen even omdraaien. In hoeverre maakt ons huidig Euro en Dollar systeem zich schuldig aan misbruik en fraude? Wie herinnert zich de 800.000 gedupeerden van het bekende Arcopar-schandaal nog? Het ging hier bijna uitsluitend om brave sparende Vlamingen die volledig in de kou zijn gezet door bank en overheid nadat Dexia via manipulatie en extreem wanbeleid al het geld verkwanselde op de beurs. Voor deze misdrijven wordt er spijtig genoeg niemand ter verantwoording geroepen, blijkbaar zijn gevangenisstraffen niet van toepassing wanneer de dader voor een bank werkt.

 

Is Bitcoin voor criminelen?
De banken lachen in het vuistje bij elke vergeefse poging tot rechtvaardigheid van de 800.000 Arcopar gedupeerden

Het is voor dit soort uitwassen dat Bitcoin in het leven is geroepen. Voor het eerst in decennia hebben spaarders de optie om volledige controle en transparantie te verwerven over hun zuurverdiende spaarcentjes.

Helaas is Arcopar slechts een druppel in een oceaan van ingebakken misbruik dat zo typerend is voor ons traditioneel bankensysteem. Panama papers, Paradise Papers, Pandora papers, samenzwering met Mexicaanse drugskartels door HSBC, jarenlange fraude op de goudmarkt door JPMorgan, ING die de Russische maffia op hun wenken bedient en zo gaat het maar door en door…

Mensen die heel snel zijn om Bitcoin te veroordelen zouden er goed aan doen om eerst voor eigen deur te vegen alvorens een revolutionaire nieuwe technologie zo lichtzinnig van de hand te doen.

Nieuws

Lastercampagne Greenpeace ontploft in hun gezicht

Er heerst al een tijdje wrevel rond het energiegebruik van Bitcoin. Voor iedereen die de tijd neemt om Bitcoin grondig te onderzoeken wordt het al snel duidelijk dat het energiegebruik van Bitcoin geen enkel probleem is. Toch houdt dit ideologische lobbygroepen zoals Greenpeace niet tegen

LEES VERDER »

Nasdaq lanceert crypto bewaardienst tegen het eind Q2

De grote Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gaat de cryptomarkt betreden door een crypto bewaardienst te lanceren. Volgens een rapport van Bloomberg is de Amerikaanse beursexploitant van plan om aan het einde van het tweede kwartaal cryptovaluta te beheren voor institutionele investeerders. Het lijkt erop dat Nasdaq

LEES VERDER »

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden

LEES VERDER »

Deel 8: Roadmap The Graph 2023

De Graph is een gedecentraliseerd protocol dat de toegang tot blockchain data vereenvoudigt. Graag stellen we je in dit artikel voor aan vier ontwikkelingen die voor 2023 op de planning staan voor The Graph en die het protocol zullen verbeteren: Het einde van de “Hosted

LEES VERDER »

Bankengigant Credit Suisse op de knieën

Het was weer een bijzonder spannend weekend. De centrale bank van Zwitserland (SNB) heeft, in samenwerking met de grootste bank van Zwitserland, Union Bank of Switzerland (UBS), een overname geforceerd van het noodlijdende Credit Suisse (CS). Dat de VS bankencrisis zou overslaan naar Europa viel

LEES VERDER »