Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Gaat de overheid Bitcoin verbieden?

Waar er in 2016 en 2017 nog enorm veel onzekerheid was over hoe overheden zich zouden gaan opstellen tegenover Bitcoin, zien we vandaag de dag dat ze heel duidelijk het pad hebben gekozen van regulatie, niet dat van verbieden.

Deze alarmerende stelling was vooral populair in 2016-2017, maar wordt de laatste jaren steeds minder en minder gebruikt. We zijn intussen dan ook met rasse schreden vooruit gegaan op het vlak van acceptatie en erkenning, iets dat zelfs de media niet langer kunnen ontkennen. Waar er in 2016 en 2017 nog enorm veel onzekerheid was over hoe overheden zich zouden gaan opstellen tegenover Bitcoin, zien we vandaag de dag dat ze heel duidelijk het pad hebben gekozen van regulatie, niet dat van verbieden.

In Amerika heeft zowel de beurswaakhond (SEC) als de centrale bank (The Federal Reserve) in heel duidelijke taal laten verstaan dat het verbieden van Bitcoin absoluut niet aan de orde is. Een paar jaar geleden konden deze instellingen nog met complete onverschilligheid neerkijken op Bitcoin, maar door het huidige tempo van adoptie en integratie zijn ze wel genoodzaakt om te reageren.

 

De golf van institutionele investeerders

2020-2021 was een absolute mijlpaal voor Bitcoin, niet omwille van één enkele gebeurtenis, maar omdat het bij overheden, gerespecteerde investeerders en bedrijven eindelijk begon te dagen dat Bitcoin nooit meer zal verdwijnen. Zo kwam de eerste golf van institutionele kopers op gang met de ene aankondiging na de andere, het hele jaar door. De grootste investeerders ter wereld, Paul Tudor Jones, Ray Dalio, Bill Miller en vele andere houden nu Bitcoin aan in hun portfolio, iets wat een paar jaar geleden nog als ondenkbaar en idioot werd beschouwd.

In het zog van deze toonaangevende investeerder zijn ook vele bedrijven overstag gegaan. Tesla, het zesde grootste bedrijf ter wereld, houdt Bitcoin aan op zijn balansen als bescherming tegen inflatie. Zo ook MicroStrategy, een beursgenoteerd bedrijf met een sterke visie inzake Business Intelligence dat ondertussen maar liefst 130.000 Bitcoin op zijn balansen heeft staan. Jack Dorsey, oprichter en voormalig CEO van twitter, besloot eerder dit jaar om zijn leven volledig toe te wijden aan Bitcoin. Zijn nieuw bedrijf rond Bitcoin “Block Inc” is nu al een schot in de roos met een marktwaarde waar Twitter enkel maar van kan dromen.

 

Jack Dorsey is al vele jaren grote fan van Bitcoin
Jack Dorsey besloot zijn functie als CEO bij twitter naast zich neer te leggen om zijn leven volledig aan Bitcoin toe te wijden

Al deze institutionele spelers vormen een steeds groter politiek blok met als enig doel de acceleratie van Bitcoin acceptatie. Deze “institutionalisering” brengt dus een heel leger aan lobbyisten, advocaten en juristen op de been die vanaf nu collectief optreden in naam van Bitcoin. Zo zagen we begin 2021 al enorm veel tegenwind bij een kleine clausule in de “Infrastructure Bill” van president Joe Biden. Hierin werd gesproken over een aantal relatief kleine regulaties met betrekking tot Bitcoin, maar dat was niet naar de zin van bovenvermelde investeerders. Het is duidelijk dat de Bitcoin lobby is gearriveerd in Washington en hun stem klinkt luider met de dag.

 

Burgemeesters voor Bitcoin

Een weerspiegeling van dezelfde trend vinden we terug bij lokale politiekers. Zo laten de burgemeesters van Miami en New York hun loon uitbetalen in Bitcoin en zijn ze achter de schermen druk in de weer om de cryptovriendelijkste steden van de VS en de wereld te worden.

 

Francis Suarez is een grote voorstander van Bitcoin
De burgemeester van Miami ontvangt de helft van zijn loon in Bitcoin

El Salvador gaat zelfs nog een stapje verder en sinds 7 september mag het zich het eerste land ter wereld noemen met Bitcoin als officiële munt. Ondertussen bezit ongeveer 50% van de bevolking er Bitcoin en maakt het een steeds groter deel uit van de handel en het straatbeeld. Bovendien beschikt het land over enorme hoeveelheden groene geothermale vulkaanenergie, ideaal dus om Bitcoin mee te minen. President Bukele zet hier dan ook zwaar op in en de eerste vulkaan aangedreven Bitcoin mines zullen weldra het leven zien.

Andere Zuid-Amerikaanse landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay, Panama etc.), die traditioneel gezien ook vaak te kampen hebben met inflatie en hyperinflatie, volgen de nieuwe ontwikkelingen van El Salvador met grote belangstelling en het is zeker niet uitgesloten dat de Bitcoinvlam zal overslaan naar deze naburige naties.

 

Ook België kan niet achter blijven

Bij deze stortvloed aan aankondigingen mogen we België natuurlijk niet uit het oog verliezen en gelukkig zien we ook hier verschillende stemmen opgaan om Bitcoin te omarmen. Zo had Digital Currency Academy al een onderhoud met minister-president Jan Jambon én Vooruit Voorzitter Conner Rousseau.

Beide heren willen positief aan de slag gaan met Bitcoin en we verwachten dan ook dat België niet zal achterblijven in deze race voor erkenning.