Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Hoe zit het nu met Elon zijn Bitcoin?

Krijgt Bitcoin een flinke deuk? Bereid je dan maar voor op een lawine aan melige en ronduit foutieve verklaringen. Zo ook deze week toen Bitcoin helemaal crashte tot $26,000 en iedereen plots sprak over de “dump” van Elon.

Het is zeker waar dat de haat-liefdeverhouding tussen Bitcoin en de vermaarde zakenmagnaat Elon Musk het laatste jaar toch vooral eentje van haat was, maar toch is de reden voor de crash deze keer elders te vinden. Wat is er dan wel aan de hand met de Bitcoin van Elon?

De paniek ontstond toen The Wall Street Journal (WSJ) vorige week donderdag een verslag publiceerde waarin er kort werd gesproken over de Bitcoin holdings van SpaceX.

In het artikel staat te lezen dat SpaceX zowel in 2021 als in 2022 de waarde van haar Bitcoin bezittingen met $373 miljoen naar beneden heeft aangepast. Bovendien wordt er gewag gemaakt van de “verkoop van cryptocurrency”.

Hoewel er geen reden is om aan te nemen dat de informatie van WSJ foutief is, is ze tegelijkertijd allesbehalve eenduidig. Vaak zijn dergelijke “waarde-aanpassingen” gewoon herschattingen om de boekhouding representatief en up to date te houden zonder dat er daadwerkelijk iets verandert aan de inhoud van de desbetreffende balansen. Dat SpaceX en Tesla vaak ook door elkaar worden gehaald, terwijl dit twee volledig onafhankelijke bedrijven zijn, heeft zeker ook voor verdere verwarring gezorgd.

Zo verschafte Tesla in het verleden wel steeds transparante informatie over haar Bitcoin holdings, terwijl het spaarpotje van SpaceX in mysterie gehuld bleef. Begin 2021 pochte Musk nog dat zijn geliefde autobedrijf Tesla maar liefst 43.200 BTC aanhield. Iets meer dan een jaartje later werd 75% van deze Bitcoin met verlies terug verkocht en de teller staat tot op de dag van vandaag op 9.720 BTC.

Naar de huidige of vroegere Bitcoin balans van SpaceX hengelen daarentegen is puur giswerk aangezien er nog nooit exacte bedragen bekend werden gemaakt. De kans is reëel dat SpaceX in 2021 en 2022 daadwerkelijk Bitcoin verkocht, maar hoeveel dit precies was en hoeveel het bedrijf vandaag nog in zijn bezit heeft is onmogelijk af te leiden uit de beperkte verslaggeving van vorige week donderdag.

De recente prijs crash kwam er tenslotte ook pas na de publicatie van het WSJ artikel en het is dus onmogelijk dat een zogenaamde dump van een grote hoeveelheid Bitcoin door SpaceX de neerwaartse cascade in gang zette. Naar de toekomstige plannen van Musk blijft het zoals gewoonlijk gissen.