Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Scherpe prijsdaling in Bitcoin

Bitcoin (BTC) ondergaat slechtste wekelijkse prijsdaling  sinds de FTX-crash in november vorig jaar.  De hoop van bullmarket-optimisten werd de grond in geboord toen een cruciale langverwachte beslissing in de juridische strijd tussen Grayscale en Amerikaanse toezichthouders vrijdag tenslotte niet plaatsvond, en er chaos ontstond op de crypto markten.

De prijs van BTC zakte vrijdagmiddag onder de $26.000, na een korte opleving richting $27.000 – die een deel van de scherpe daling van donderdag teniet deed. De grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie is donderdagmiddag gedaald naar $25.392, waarmee het zijn laagste prijs sinds midden juni bereikte. Er ontstond een liquidatie-cascade van leveraged longs: de posities van hefboom-traders waren niet meer houdbaar, ze moesten gedwongen verkopen wat de prijs verder deed zakken wat andere posities weer in gevaar bracht en zo ontstond een neerwaartse spiraal in de prijs.

De scherpe prijsdaling van Bitcoin bedroeg daarmee ongeveer 11% op weekbasis, zowat het slechtste wekelijkse rendement sinds de crash in november naar $15.000, toen veroorzaakt door het falen van Sam Bankman-Fried’s FTX.

Een reden vinden voor de prijsdaling is moeilijk en misschien ook niet echt nodig, markten gaan tenslotte op en neer. Enkele mogelijke katalysatoren voor de scherpe daling:  naast de opgebouwde “leverage” door hefboom-traders, verscheen er een artikel van Wall Street Journal dat (onbevestigd) beweerde dat SpaceX de Bitcoin op zijn balans verkocht zou hebben, er was het ontbreken van duidelijkheid ivm de Grayscale beslissing en ook enkele macro-economische factoren (faillissement van Evergrande, de Chinese bouw gigant). De bearmarket lijkt dus nog niet helemaal achter ons te liggen en onzekerheid kan de markten dus nog stevig opschudden.