Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin heeft Elon Musk niet meer nodig

Begin februari 2021 kondigde Elon Musk aan ongeveer 43.200 Bitcoin te hebben gekocht met zijn bedrijf Tesla. In minder dan een maand tijd katapulteerde hij hiermee de Bitcoin prijs van onder de $40.000 naar de eerste all-time high van 2021 boven de $60.000. Dit was het startschot van een lange haat-liefdeverhouding tussen de wereldbekende bedrijfsmagnaat en onze geliefde cryptocurrency.

Hoewel het nieuws initieel met heel veel tromgeroffel onthaald werd, lieten verschillende daaropvolgende pijnlijke incidenten toch duidelijk doorschemeren dat Musk eigenlijk bitter weinig begrijpt van Bitcoin en crypto.

Zijn veelvuldige tweets over Bitcoin en Ethereum tonen spijtig genoeg aan dat hij geen kaas gegeten heeft van eender welke blockchain technologie. Zo claimde hij meermaals dat de amusante maar inhoudelijk compleet irrelevante Dogecoin superieur is vanwege zijn “onchain scalability”. Een statement die een complete afwezigheid van enig technisch inzicht verraad om het zeer zacht uit te drukken.

Als klap op de vuurpijl vond Musk het energieverbruik van Bitcoin plots ook veel te hoog. Het leidde tot de onmiddellijke stopzetting van Bitcoin betalingen voor Tesla wagens (nog geen 2 maanden nadat dit voor de eerste keer werd toegestaan). Achteraf bekeken was ook dit een zeer duidelijk teken dat Tesla compleet blind is voor het echte nut van Bitcoin. Het energiegebruik zorgt er namelijk net voor dat Bitcoin het veiligste betaalnetwerk ter wereld is!

De saga tussen Elon Musk en Bitcoin kreeg er vorige week nog een zoveelste hoofdstuk bij toen bleek dat Tesla eerder dit jaar (op een onbekend tijdstip) ongeveer 30.000 Bitcoins van de hand deed. In een statement van 20 juli liet het bedrijf verstaan 75% van zijn Bitcoins verkocht te hebben voor een totaalbedrag van 963 miljoen dollar (oftewel ongeveer $30.000 per Bitcoin). Met andere woorden; Elon verkocht de dip en staat vanaf nu bekend als mister letuce hands 🥬🙌.

Als reden voor deze liquidatie werd het “wat opsmukken” van de bedrijfsbalans van Tesla voor Q2 aangehaald. Bovendien strooide Musk nog wat extra zout in de wonde door Bitcoin een “sideshow to a sideshow” te noemen voor Tesla. Vrij duidelijke taal dus.

Uiteindelijk was de grootste verrassing van de voorbije week helemaal niet het slechte nieuws van Tesla maar de complete onverschilligheid die de cryptomarkt vertoonde tegenover dit nieuws. Na 18 maanden van intense “trolling”, teasing en valse hoop is de invloed van Elon, een celebrity die niets kent van crypto en er niet het minste nut van inziet, op de crypto wereld nagenoeg herleid tot 0. En dat kunnen we alleen maar toejuichen!

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »