Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Ethereum wil lagere transactiekosten met Dencun upgrade

Ethereum Foundation bereidt zich voor op de volgende netwerkupgrade, genaamd Dencun. Ondertussen is de uitrol van Shapella al bijna 1 jaar geleden. Het ontwikkelingsecosysteem van Ethereum zal een grote upgrade krijgen met de aanstaande release van Dencun. Deze volgende netwerkupgrade zal een aantal verstrekkende veranderingen introduceren. Als alles gaat zoals gehoopt, zal dit de transactiekosten verlagen en nieuwe gebruiksscenario’s mogelijk maken.

De langverwachte Dencun-upgrade van Ethereum ging eerder live op het Goerli-testnet, maar kon niet binnen de verwachte tijd worden afgerond.
De upgrade werd gepusht maar werd aanvankelijk niet afgerond op het testnet. Een paar uur later bevestigde Ethereum-kernontwikkelaar Parithosh Jayanthi dat de keten opnieuw aan het finaliseren was, en vertelde dat het probleem te wijten was aan een bug, die nu is opgelost, in Prysm-nodes.

De eerste grote verandering in Dencun is EIP-4844, ook wel bekend als Proto-Danksharding of The Surge. Dit voorstel introduceert tijdelijke ‘datablobs’ die kunnen worden gebruikt door Layer 2-oplossingen om transactie- en proefgegevens te posten in plaats van CALLDATA. Omdat blobs niet permanent op de blockchain worden opgeslagen, wordt verwacht dat hun transactiekosten aanzienlijk lager zullen zijn. Deze verandering zal de kosten van Layer 2 transacties voor gebruikers ook aanzienlijk verlagen, mogelijk met een veel grotere factor.

Dencun zal de grootste upgrade zijn – technisch gezien een ‘hard fork’ in blockchain-terminologie – voor Ethereum sinds de Shapella-upgrade afgelopen maart, die de opnames van staked ether sETH mogelijk maakte. Die mijlpaal markeerde de tweede stap voor de transitie van Ethereum naar een proof-of-stake blockchain, weg van de energie-intensievere proof-of-work-keten die het was vóór de fusie.