Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Shapella upgrade Ethereum zorgt voor record instroom aan staking

Een recordhoeveelheid Ether (ETH) is vorige week gedeponeerd in staking contracten na de langverwachte Shapella upgrade (Shanghai/ Capella) van Ethereum. Volgens Crypto-analisten werd dit vooral gedreven door institutionele staking-serviceproviders en grote investeerders die hun staking-rewards opnieuw belegden na succesvolle withdrawals.

527K ETH instroom

Het was de grootste wekelijkse ETH instroom in tweeënhalf jaar sinds het live gaan van Ether-staking. Het totale gestakete bedrag bedroeg 571.950 ETH-tokens, met een waarde van meer dan $1 miljard dollar.

Proof-of-Stake transitie Ethereum compleet
De upgrade stond de opname toe van eerder gelockte ETH tokens in deze staking contracten. Dit was het laatste cruciale punt om de transitie van het Ethereum netwerk naar een Proof-of-Stake consensus mechanisme voor transactieverificatie te voltooien, na de langverwachte Ethereum Merge van vorig jaar.
 
Institutionele interesse neemt toe
De interesse in ETH-staking van institutionele beleggers, waaronder traditionele financiële bedrijven, is toegenomen sinds de Shanghai-upgrade. De top vijf institutionele staking-serviceproviders: Bitcoin Suisse, Figment, Kiln, Staked.us en Stakefish zorgden afgelopen week samen voor een instroom van 235,330 ETH (met een waarde van $450 miljoen dollar) in deze Ethereum contracten.
 
De Shanghai-upgrade heeft namelijk de liquiditeitsrisico’s van het deponeren van ETH tokens aanzienlijk verminderd, waardoor de stakers hun ETH-rewards opnieuw belegden.
 
Het bundelen van stakings-inkomsten

Het is logisch voor stakers om beloningen op te nemen en te bundelen om deze dan opnieuw te beleggen via een nieuwe node, omdat ze zo hun potentiële opbrengst verhogen. Ethereum’s staking-systeem vereist namelijk dat individuele stakers precies 32 ETH vastzetten om een node te openen en beloningen te verdienen voor het beveiligen van het netwerk.

Netto toename in ETH Staking

Het mogelijk maken van ETH-stake opnames zorgt voor een groter vertrouwen in ETH staking en vermindert dus ook de verkoopdruk op de ETH-token, wat finaal leidde tot een grote netto toename in de staking instromen van Ethereum.

Obligatie van het internet

“Ethereum staking” zou wel eens kunnen uitgroeien tot “Obligatie van het internet”.
ETH staking kan namelijk gezien worden als een manier om een stukje van het Ethereum-netwerk te bezitten en tegelijkertijd passief inkomen te verdienen door het netwerk te ondersteunen en te beveiligen.