Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Ethereum Futures ETF gelanceerd in VS!

Diverse Ethereum futures exchange-traded funds (ETF’s) zijn nu actief in de Verenigde Staten. Gerenommeerde financiële instellingen hebben gezamenlijk een reeks ETF’s gelanceerd die (TradFi) beleggers de mogelijkheid bieden om in de toekomstige prijsbewegingen van Ethereum te handelen. Dit is een belangrijke stap in de wereld van cryptocurrency-investeringen, en deze trekken dus veel aandacht, vooral omdat beleggers ook reikhalzend uitkijken naar de goedkeuring van een spot crypto ETF door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Beleggingsmaatschappijen zoals ProShares, VanEck, Bitwise, Valkyrie, Kelly en Volshares, grote namen dus, lanceerden in totaal negen ETF’s op de Chicago Board Options Exchange (CBOE).

De initiële handelsvolumes voor deze ETF’s waren echter relatief laag, met minder dan $2 miljoen in totaal verhandeld tegen het einde van de ochtend van de lanceerdag. Deze prestatie stond in schril contrast met de ProShares Bitcoin Strategy ETF, die bijna $1 miljard aan aandelen zag verhandelen op de dag van de lancering in 2021. Dit was uiteraard tijdens de piek van de vorige crypto bull market, een andere tijd dus in vergelijking met de huidige diepte van de bear market.

Het is belangrijk op te merken dat de nieuwe ETF’s de toekomstige prijs van Ethereum volgen in plaats van het daadwerkelijke asset (Ether) vast te houden. Een spot ETF zou investeerders in staat stellen blootstelling aan cryptovaluta’s te verkrijgen tegen de huidige marktprijs, terwijl futures ETF’s in feite weddenschappen zijn op toekomstige activaprijzen.

De lancering van Ethereum futures ETF’s markeert desondanks toch een belangrijke stap in het crypto beleggings landschap. De prestaties van deze ETF’s zullen nauwlettend gevolgd worden in de nu al lang aanslepende strijd voor een spot crypto (Bitcoin) ETF in de Verenigde Staten. Een spot ETF die steeds maar wordt afgekeurd of uitgesteld door Gensler en zijn kompanen van de SEC.