Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Grote kans op slagen voor Blackrock Bitcoin ETF

Er wordt al jaren over gespeculeerd, de mythische Amerikaanse Bitcoin spot ETF (Exchange Traded Fund). Met een nieuwe aanvraag van Blackrock, de grootste asset manager ter wereld, lijkt de kans nu zeer groot dat een dergelijke ETF binnenkort ook daadwerkelijk het levenslicht zal zien.

Bij een spot ETF richt een erkende vermogensbeheerder een speciaal type fonds op dat is toegewijd aan een bepaalde grondstof of effect (goud of een index van de S&P500 bijvoorbeeld). Vervolgens kunnen investeerders aandelen van dit fonds vrijelijk kopen en verkopen op een exchange zoals de NASDAQ of de NYSE. Hoe meer aandelen er worden gekocht, hoe meer van de onderliggende grondstof of effect er zal toegevoegd worden aan het fonds.

Institutionele investeerders zijn traditiegetrouw gebonden aan een hele reeks (soms zelfopgelegde) investeringsrichtlijnen en mandaten. Dat zorgde er de laatste jaren steeds voor dat deze omvangrijke investeerdersgroep maar moeilijk de weg vond naar een relatief weinig gereguleerde asset zoals Bitcoin. Een Amerikaanse Bitcoin spot ETF zou, vanwege het aanzienlijk institutioneel karakter van dit financieel product, al deze bezwaren van tafel vegen en de deur wagenwijd openzetten voor grote instellingen zoals pensioenfondsen en verzekeraars. 

De Amerikaanse beurswaakhond (SEC) heeft hier tot nu toe echter geen oren naar en wees elke aanvraag resoluut van de hand. Het Bitcoin ETF kerkhof ligt dan ook vol met grote namen zoals Grayscale, VanEck en NYDIG.

Wat maakt deze meest recente aanvraag dan zo anders? Om te beginnen is er de onberispelijke reputatie van Blackrock met betrekking tot ETFs. De vermogensbeheerder kreeg voor 575 van de 576 eerdere ETF aanvragen de goedkeuring van de SEC, een ongezien track record. Blackrock dient nu eenmaal geen aanvraag in, tenzij ze heel zeker is van een goede afloop.

Bovendien komt de immense asset manager ook tegemoet aan een steeds terugkerende eis van de SEC. Blackrock zal, in samenspraak met de NASDAQ waar de ETF te verhandelen zal zijn, werk maken van een surveillance-sharing agreement. Hierbij wordt informatie gedeeld van alle handelsactiviteiten, inclusief clearing data en klantenbestanden, om elke vorm van marktmanipulatie tegen te gaan. Coinbase wordt tenslotte, dankzij haar jarenlange ervaring, naar voren geschoven als voogd voor deze Bitcoin ETF.

Toch zijn er verschillende kanttekeningen te maken bij de aankondiging. Als de ETF werkelijk een goedkeuring krijgt is de kans reëel dat het een enorm succes wordt. Is een situatie waarbij deze schaduwbank een ongeziene invloed kan uitoefenen op het Bitcoin ecosysteem wel gezond? Ook de kleine lettertjes van het voorstel doen de wenkbrauwen fronsen. Zo kiest Blackrock volledig welk netwerk zal aangeduid worden als “de echte Bitcoin” voor het fonds na een potentiële hard fork.