Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Elizabeth Warren en de kruistocht tegen crypto

In Amerika beginnen vele politiekers, waaronder ook Elizabeth Warren, zich stilletjes aan voor te bereiden op de grote verkiezingscampagne van 2024. Tijdens deze verkiezingen zal er niet alleen gestemd worden voor de volgende president, maar ook voor 435 afgevaardigden van het huis én 34 senatoren. Het is nu al overduidelijk dat Bitcoin en crypto een zeer grote rol zullen gaan spelen tijdens deze ongetwijfeld emotioneel zwaarbeladen presidentsverkiezingen.

Zo lanceerde Elizabeth Warren, gedoodverfde vijand van crypto, vorige week haar verkiezingscampagne om herverkozen te worden als senator met de wel heel onsubtiele titel “Elizabeth Warren is building an Anti-crypto Army”.

Warren is niet zomaar een politica. Ze was in 2020 prominent presidentskandidate en naast Bernie Sanders de grootste concurrent van uiteindelijke winnaar Joe Biden. Het stokpaardje van Elizabeth Warren is al gedurende haar hele politieke carrière het bestrijden van corruptie en misbruik in de bancaire sector. Aangezien Bitcoin net hetzelfde doel voor ogen heeft zouden ze dus vanzelfsprekende bondgenoten moeten zijn maar vreemd genoeg profileert senator Warren zich de laatste twee jaar net expliciet als fervent crypto tegenstander.

Begin 2022 was ze het gezicht van de theatrale hoorzittingen omtrent de zogenaamde cryptocurrency witwaspraktijken van Russische oligarchen. Ondanks haar vele verwoede pogingen om Bitcoin tijdens dit proces weg te zetten als “puur crimineel” viel vooral de pijnlijke onkunde en gebrekkige kennis van de senator op.

Ook op legislatief vlak heeft Warren niet stilgezeten. Zo is ze de drijvende kracht achter een hele rits aan draconische anti-crypto wetsvoorstellen zoals de Digital Asset Sanctions Compliance Enhancement Act en de Digital Asset Anti-Money Laundering Act.

Deze traditionele aanpak van wetsvoorstellen indienen gaat blijkbaar nog niet ver genoeg voor Warren en dus heeft ze de laatste maanden haar zinnen op actie gezet. “Operation Choke Point”, de onheilspellende gecoördineerde aanval op crypto, is in volle vaart en in heel de Verenigde Staten worden cryptovriendelijke banken onder druk gezet en erger. De operatie is veruit de grootste actie van de Amerikaanse politiek tot nu toe om crypto in de kiem te smoren en Elizabeth Warren kan haar enthousiasme amper verbergen.

Hoe de campagne verder zal verlopen is nog niet meteen duidelijk maar dat Warren zich vocaal zal blijven uitlaten over crypto staat als een paal boven water. We houden jullie zeker op de hoogte!