Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Operation Choke Point: de gecoördineerde aanval op crypto

De Amerikaanse regering is met operation choke point begonnen met het versnellen van zijn harde optreden naar de crypto-industrie toe. Regelgevers van meerdere afdelingen werken samen aan deze gecoördineerde en voortdurende aanval die ‘Operation Choke Point’ genoemd wordt door crypto experten. De Amerikaanse regering gebruikt nu ook al de banksector om een geavanceerd, wijdverbreid optreden tegen de crypto-industrie te organiseren. En de inspanningen van de administratie zijn geen geheim: ze komen duidelijk tot uiting in regelgevende richtlijnen en blogposts. De breedte van dit plan – dat vrijwel elke financiële toezichthouder omvat – en de sterk gecoördineerde aard ervan, hebben crypto-veteranen nerveus gemaakt dat crypto-bedrijven mogelijk volledig zonder bank komen te zitten in de Verenigde Staten. 

Toen de crypto-vriendelijke bank Signature Bank, een van de grootste banken in de Verenigde Staten, gedwongen werd te sluiten door het New Yorkse Department of Financial Services (NYDFS) gingen de belletjes al helemaal aan het rinkelen. Opvallend vooral is dat een andere bank die de afgelopen dagen nog meer onder druk stond dan Signature, First Republic, niet gesloten werd. 

En op zondag kondigde de Federal Deposit Insurance Corp aan dat de Flagstar Bank van New York Community Bancorp alle contante deposito’s van Signature Bank zal overnemen, behalve die van cryptobedrijven. Dit bevestigt de vermoedens dat de inbeslagname van Signature werd ingegeven door de vijandigheid van toezichthouders jegens crypto.

Dat betekent dat crypto bedrijven in de Verenigde Staten andere banken zullen moeten zoeken om hun deposito’s veilig te stellen. Het zal alleszins geen makkelijke opdracht worden, want velen zeggen dat de waarschuwingen van de overheid aan banken om zaken te doen met crypto klanten dat heel moeilijk maken. Geen wonder dus dat het crypto bedrijf Kraken vaart zet achter de lancering van een eigen bank die wel crypto-vriendelijk is!