Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Senator Elizabeth Warren zet zichzelf voor schut tijdens crypto hoorzitting

Donderdag 17 maart werd er in de Amerikaanse Senaat een hoorzitting gehouden door Elizabeth Warren met betrekking tot crypto en onwettige financiële activiteiten. Aanleiding voor de hoorzitting was de toenemende angst dat Russische oligarchen mogelijks gebruik maken van cryptocurrencies om sancties te ontwijken.

Tijdens de hoorzitting werden verschillende experts door republikeinse en democratische senatoren ondervraagt over de impact van cryptocurrencies op frauduleuze activiteiten. De bekendste (beruchtste) van deze senatoren was Elizabeth Warren (in 2020 naast Bernie Sanders de grootste uitdager van President Joe Biden tijdens de democratische presidentiële voorverkiezingen).

Er kwamen veel deskundigen aan het woord maar het was de uitleg van Jonathan Levin waar iedereen duidelijk op zat te wachten. Levin is mede-oprichter van Chainalysis, het bedrijf dat de laatste jaren is uitgegroeid tot de absolute wereldleider inzake het opsporen en ontmaskeren van blockchain transacties. Een taak die hen nochtans niet door alle Bitcoiners in dank wordt afgenomen aangezien het de privacy van gebruikers enorm inperkt.

Zeer opmerkelijk was de woordenuitwisseling tussen Senator Warren en Jonathan Levin waarbij de voormalige presidentskandidate een wel heel bedenkelijke indruk maakte. “Wat als een Russische crimineel 1 miljard dollar zou willen witwassen? Zou blockchain technologie hem dan niet bijzonder goed van pas komen?” vroeg Senator Warren zich af waarna Levin onmiddellijk corrigeerde dat dit vandaag de dag vrijwel onmogelijk is.

Ondanks de heldere uiteenzetting van Levin waarbij hij herhaaldelijk aangaf dat het witwassen van 1 miljard dollar zeer problematisch en onhaalbaar is in een cryptowereld waar slechts $30 miljoen aan verdachte transacties per dag de ronde doen bleef Warren halstarrig voet bij stuk houden.

Later die dag werd het duidelijk dat de deskundige uitleg van de experts in dovemansoren gevallen was toen Warren (samen met 10 andere democraten) haar nieuw wetsvoorstel uit de doeken deed (Digital Asset Sanctions Compliance Enhancement Act). De nieuwe wet zou de Amerikaanse overheid bijzonder veel macht in handen geven om handelsplatformen (en softwareontwikkelaars) te dwingen om bepaalde klanten en transacties te blokkeren.

Lichtpuntje van de zitting was wel dat Elizabeth Warren duidelijk geïsoleerd stond met haar vooringenomen mening, de meeste andere Democraten en vrijwel alle Republikeinen hadden wel veel oor naar de argumentatie en gedetaileerde informatie die de deskundigen aan de dag legden.

Bekijk het fragment hier.

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »