Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin halving binnen de 48 uur op 4/20

De halvering van Bitcoin – het vierjaarlijkse evenement waarbij de beloningen die miners verdienen voor het ondersteunen van het netwerk worden verlaagd – lijkt vanaf vorige maand stabiel op schema te liggen voor 20 april.

Tot voor kort geleden was het halveringsdoel echter opgeschoven naar 15 april, en Bitcoin was al voorbij zijn hoogste prijsniveau ooit naar $71.000, een fenomeen dat we te danken hebben aan de instroom naar Bitcoin Spot ETFs na de lancering in de VS. Echter blijkt de halvering van Bitcoin weer op 20 april te zijn vastgesteld.

We hebben in elk geval minder dan 48uur te gaan voor de volgende Bitcoin halving volgens de Bitcoin halving clock.

De halvering vermindert het aantal nieuwe Bitcoin dat per blok wordt gegenereerd. Hierdoor is het aanbod van nieuwe bitcoins lager, waardoor het aanbod van nieuwe Bitcoin kleiner wordt en voor een aanbodsschock zorgt.

Op normale markten leidt een lager aanbod bij een stabiele vraag doorgaans tot hogere prijzen. Omdat de halvering het aanbod van nieuwe Bitcoin vermindert en de vraag doorgaans stabiel blijft, is de halvering meestal voorafgegaan aan enkele van de grootste stijgingen van de Bitcoin prijs.

Bij de halvering van 2024 daalt de beloning voor miner van 6,25 BTC per blok naar 3,125 BTC.

Bitcoin-blokken worden doorgaans in een tempo van ongeveer 10 minuten gedolven, en als dat waar is, zou de schatting van 4/20 moeten uitkomen. Maar soms zit er twee minuten tussen de blokken, of vijftien minuten. De halving zal hoe dan ook plaatsvinden op blokhoogte 840.000, en de huidige blokhoogte is 839.759. Elk blok kan ongeveer 2.700 transacties bevatten, maar als er veel vraag is, versnellen de blokdoorlooptijden. Als er minder transacties zijn, kunnen de zaken wat langzamer gaan.

Vindt de halvering van Bitcoin plaats op 20 april?
Hoogstwaarschijnlijk, het is bijna zeker. Op het moment van schrijven is dit onze beste inschatting op basis van de huidige blockchain gegevens.