Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin does it again! Stijging van 12% nadat ETF ticker IBTC werd gedropt op website

Bitcoin maakte een spectaculaire opmars en zette een “god-candle” neer van meer dan 12% waardoor het over de prijs van $35.000 ging. Een prijsniveau dat we sinds mei 2022 niet meer hadden gezien. Deze opwindende heropleving in de waarde van crypto volgt op een periode van uitdagingen, gekenmerkt door verschillende schandalen en een zeer neerslachtige stemming op de markt. De recente opwinding wordt voornamelijk toegeschreven aan de anticipatie rond Bitcoin spot Exchange Traded Funds (ETF’s), die de investering in Bitcoin aanzienlijk zullen vereenvoudigen en het aantal potentiële investeerders enorm kan vergroten.

Grayscale, de grootste aanbieder van Exchange Traded Bitcoin-producten, heeft er alles aan gedaan om zijn trust om te zetten in een ETF, een veel aantrekkelijker financieel instrument. Ondanks een eerdere afwijzing door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), biedt een recente gerechtelijke uitspraak in het voordeel van Grayscale nu de veelbelovende kans op goedkeuring van een ETF. Bovendien heeft BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, zijn eigen aanvraag voor een Bitcoin ETF ingediend bij de SEC, waarmee de groeiende interesse van traditionele financiële instellingen in cryptocurrency wordt bevestigd. BlackRock’s CEO, Larry Fink, heeft crypto zelfs vergeleken met een “vluchthaven voor kwaliteit”, vergelijkbaar met Amerikaanse staatsobligaties of goud, en benadrukte daarmee de veelbelovende rol ervan als toevluchtsoord voor investeerders.

Plots verscheen de ticker voor de BlackRock ETF, IBTC,  op de website van de Depository Trust & Clearing Corp (DTCC), een clearing house van de Nasdaq. hoewel dit nog geen goedkeuring betekent, getuigt van het vertrouwen van het bedrijf in het proces. Deze ontwikkeling speelde een belangrijke rol in de prijsexplosie van Bitcoin. Bovendien bereikte het aantal openstaande posities (Open Interest) in de Bitcoin-futures van CME op maandag een recordhoogte van $3,4 miljard, wat duidt op de groeiende belangstelling van institutionele investeerders in Bitcoin. De notering voor BlackRock’s (BLK) spot Bitcoin ETF – IBTC – werd ondertussen terug verwijderd van de website van de DTCC waardoor de BTC prijs terug een snelle daling onderging van meer dan 3%. 

Het verbeterde sentiment op de cryptomarkt en het veelbelovende vooruitzicht van Bitcoin ETF’s hebben gezorgd voor een opwindende heropleving, en luiden mogelijks het einde in van een lange aanslepende bear-market. Echter is enige voorzichtigheid nog steeds geboden, zoals het bekende gezegde gaat: “Je mag het vel van de beer nog niet verkopen voor hij geschoten is!”