Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Futures ETF versus Spot ETF

Een Exchange-Traded Fund (ETF) is een beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld, vergelijkbaar met een aandeel. ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om te beleggen in een gediversifieerde portefeuille van activa, zoals mandjes van aandelen, obligaties, maar ook grondstoffen of andere financiële instrumenten.

Verschil tussen Futures ETF en een Spot ETF

Een futures ETF en een spot ETF zijn twee verschillende types beleggingsfondsen, waar het belangrijkste onderscheid ligt in hoe ze de prijs van de onderliggende activa volgen:

Spot ETF:

Een spot ETF volgt de prestaties van een specifieke index, grondstof of activaklasse op basis van de huidige marktprijzen. Het streeft ernaar de rendementen van de onderliggende activa in realtime te repliceren.

Spot ETF’s beleggen in de daadwerkelijke activa die ze beogen te volgen. Bijvoorbeeld, een spot ETF die de Bitcoin BTC koers volgt, zal dus bitcoins moeten aanhouden. Dit is meteen de reden waarom een BTC spot ETF als “bullish” aanzien wordt voor Bitcoin zelf.
Het schoolvoorbeeld hiervan is de prijs van goud die verdriedubbelde in de jaren na de lancering van de GLD goud spot ETF in 2004. 

Zal Bitcoin het pad volgen van goud na de lancering van een goud spot ETF?

Futures ETF:

Een futures ETF daarentegen maakt gebruik van financiële derivaten, bekend als futures-contracten, om de prestaties van de onderliggende activa of index te repliceren.

Futures zijn financiële contracten die partijen verplichten om een activum of grondstof te kopen of verkopen op een bepaalde toekomstige datum tegen een bepaalde prijs. Ze worden vaak gebruikt voor hedging of speculatie over prijsbewegingen in verschillende financiële markten, waaronder grondstoffen (commodities), aandelenindices en rentetarieven. Futures-contracten worden verhandeld op georganiseerde beurzen, zoals de welbekende Chicago Mercantile Exchange (CME), waar ook de  CME Bitcoin Futures ETF verhandeld wordt. Futures geven de handelaar dus blootstelling aan een bepaalde asset zonder deze te moeten bezitten.

Het belangrijkste verschil is dus dat futures ETF’s derivaten zoals futures-contracten gebruiken om hun beleggingsdoelen te bereiken, terwijl spot ETF’s de onderliggende activa rechtstreeks aanhouden. Dit verschil kan leiden tot variaties in risico en complexiteit en ook in rendement tussen de verschillende types fondsen zelfs indien ze een zelfde asset volgen. 

CME BTC Futures Oktober 2023
CME BTC Futures Oktober 2023