Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten. De FSMA citeerde zorgen over witwassen van geld en financiering van terrorisme en verzocht Binance om informatie te verstrekken over de herkomst van de betreffende diensten.

Ondanks de inspanningen van Binance om de vragen van de FSMA aan te pakken, was het niet in staat om aan de zorgen van de toezichthouder over naleving van de Belgische wetgeving te voldoen. Na een pauze van drie maanden heeft Binance nu de registraties voor Belgische inwoners heropend. Gebruikers in België moeten akkoord gaan met bijgewerkte algemene voorwaarden om opnieuw van de diensten van Binance gebruik te kunnen maken.

Deze ontwikkeling maakt deel uit van de voortdurende strijd van Binance met toezichthouders wereldwijd. In de Verenigde Staten wordt Binance.US geconfronteerd met een rechtszaak van de SEC, waarin de crypto gigant voor meerdere overtredingen wordt aangeklaagd.

In België heeft de FSMA onlangs strengere regels ingevoerd voor de promotie van crypto, waarbij bedrijven de FSMA moeten informeren voordat ze reclamecampagnes lanceren en een risicowaarschuwing moeten opnemen. De hervatting van de diensten door Binance suggereert dat het moeite doet om regelgevings uitdagingen in de verschillende rechtsgebieden te overwinnen.