Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

De mythische Bitcoin ETF is hier

Jaren zitten we er al op te wachten, die mythische Bitcoin ETF (exchange traded fund), maar wat is het nu precies en wat betekent dit voor Bitcoin? Vandaag de dag gaan veel vermogensbeheerders gebukt onder verlammende mandaten en verregaande investeringsrichtlijnen, denk maar aan de gigantische poel van pensioenfondsen die uitsluitend in heel strikt gereguleerde effecten mogen handelen. 

Voor al deze beheerders die bijvoorbeeld niet rechtstreeks grondstoffen zoals goud en Bitcoin mogen aankopen, is de mogelijkheid om een aandeel te kopen van een Bitcoin ETF werkelijk een godsgeschenk. Een ETF is namelijk een zeer breed aanvaard en gereguleerd effect (een fonds waar je aandelen van kan kopen om precies te zijn) dat vrijelijk te verhandelen is op nagenoeg alle beurzen. 

Sinds 19 oktober is het lange wachten voor grote instellingen eindelijk voorbij en staat de poort naar Bitcoin blootstelling via een Bitcoin ETF wagenwijd open! ProShares is het eerste bedrijf dat erin is geslaagd om een Amerikaanse Bitcoin ETF te lanceren. Veel heeft te maken met de nieuwe voorzitter van de SEC (Securities and Exchange Comission oftewel de financiële beurswaakhond van de Verenigde Staten) Gary Gensler, die een positievere houding tegenover Bitcoin heeft dan zijn voorganger. Ondertussen staan er ook al verschillende andere kandidaten (Invesco, Vaneck en Valkyrie) klaar in de coulissen om hun eigen ETF product te lanceren. 

Spijtig genoeg is het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij de aankondigingen van het voorbije weekend. Zo keurt Gary Gensler op dit moment om onbekende redenen enkel ETF producten goed van het type “futures”. Dit type exchange traded fund neemt zelf nooit Bitcoin in bezit (!!) en mag uitsluitend handelen in futures contracten. Een futures contract is een soort weddenschap die je afsluit met betrekking tot de prijs van een grondstof of effect ergens in de toekomst. Als je de prijs juist gokt, verdien je hierop, als je fout gokt dan moet je betalen. 

Buiten de jammerlijke realiteit dat deze futures ETFs nooit in contact komen met echte Bitcoins, en dus eigenlijk gewoon dollars verhandelen naargelang de Bitcoinprijs, is er nog een ander groot probleem. Het bezitten en onderhouden van deze zogenaamde futures ETFs gaat gepaard met een enorm prijskaartje, of wat men in de sector “negative roll yield” of “bleed” noemt. Futures contracten moeten op maandelijkse basis omgeruild worden in verse futures contracten (iets wat men “rolling over” noemt) om zodoende nooit hun vervaldatum te bereiken, en hier zijn extreme kosten aan verbonden van wel 0.5% tot 1% per maand!

Een veel betere optie, iets waar iedereen op dit moment achter vraagt, zijn Bitcoin spot ETFs. Dit is een Bitcoin ETF waar er wel effectief Bitcoins aangekocht worden en er bovendien ook véél minder kosten doorgerekend worden naar de klant. Het spreekt voor zich dat het oprichten van een Bitcoin spot ETF die daadwerkelijk ook Bitcoins koopt en beheert veel gezonder is voor het Bitcoin ecosysteem dan een Bitcoin futures ETF die enkel met dollars werkt. Bovendien laat een Bitcoin spot ETF veel minder ruimte voor manipulatie, iets wat wel schering en inslag is bij futures ETFs.