Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Zware tijden in het verschiet voor Binance en Coinbase

De twee grootste exchanges ter wereld, Binance en Coinbase, liggen zwaar onder vuur van de SEC. De Amerikaanse financiële waakhond, onder leiding van Gary Gensler, kreeg vorig jaar bakken kritiek vanwege zijn pijnlijke en complete afwezigheid in het FTX saga. Het is duidelijk dat Gensler nu voor het andere uiterste kiest en een ware oorlogsverklaring aflevert aan het adres van Brian Armstrong (Coinbase) en Changpeng Zhao (Binance).

De aanklachten

In totaal spant de SEC 13 aanklachten aan tegen Binance versus 5 tegen Coinbase. Een overzicht van de belangrijkste aantijgingen tegen beide partijen:

  • Het managen van een niet geregistreerde effectenbeurs, clearing-instelling en makelaar-dealer platform

  • Het aanbieden van ongeregistreerde “Crypto Asset Securities” zoals BNB, BUSD, SOL, ADA, MATIC, FIL, SAND, AXS, CHZ, FLOW, ICP, NEAR, VGX, DASH en NEXO.

  • Het aanbieden van ongeregistreerde “Securities services” in de vorm van stakingprogramma’s. Hierbij wordt ook expliciet Ethereum vermeld als “stakeable asset”.

Ondanks de dramatische tenlasteleggingen tegenover Coinbase is het toch vooral Binance die de zwaarste slagen krijgt toegediend. Omdat Binance.com al 4 jaar onder geen enkel beding mag opereren op Amerikaans grondgebied werd in 2019 het platform Binance.US opgericht om de Amerikaanse markt aan te boren.

De SEC beweert nu dat Binance.com en Binance.US al sinds de begindagen onder één hoedje spelen en er in de praktijk nagenoeg geen scheiding van goederen bestaat. Binance wordt onder andere beticht van:

  • Het aanmoedigen van Amerikaanse burgers om via omwegen (zoals met behulp van een VPN) de KYC maatregelen van Binance.com te omzeilen.

  • Het vermengen van fondsen tussen Binance.com en Binance.US. Hoewel Binance steeds beklemtoont dat deze eigendommen strikt gescheiden zijn, bestaan er sterke aanwijzingen dat Changpeng Zhao in grote mate toegang heeft tot de goederen van Binance.US.

  • Het actief betrokken zijn bij wash trading praktijken waarbij Changpeng Zhao via zijn trading firm “Sigma Trading” in de eerste helft van 2022 artificieel handelsvolume creëerde bij 48 van de toen op Binance net gelanceerde crypto producten.

Tijdens een hoorzitting gisteren 13 juni heeft een federale rechter beslist om de wel zeer agressieve TRO (Temporary Restraining Order) van de SEC naast zich neer te leggen. Het team van de SEC probeerde een volledige bevriezing van alle eigendommen van Binance.US af te dwingen maar dit gaat voorlopig dus niet door. Morgen 15 juni zullen beide partijen opnieuw samenzitten om de kwestie verder te bespreken.

Wat nu?

De gevolgen van deze oorlogsverklaring kunnen moeilijk overschat worden. Alleen al de bovenvermelde “ongeregistreerde Crypto Asset Securities” kunnen inslaan als een splinterbom. Als een aanzienlijk aandeel van deze crypto assets binnenkort effectief illegaal worden in de VS bestaat er een reële kans dat crypto funds en exchanges (niet alleen Coinbase en Binance) een vloedgolf aan aanklachten te verwerken zullen krijgen van individuele investeerders, geldschieters en aandeelhouders.

Het explosieve karakter van de aantijgingen gecombineerd met mogelijke repercussies zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de nieuwscyclus de komende 12 tot 24 maanden in grote mate beïnvloed zal worden door de SEC.