Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Worldcoin lanceert app en trekt nieuwe investeerders aan

Worldcoin lanceert app en trekt nieuwe investeerders aan

Worldcoin, het oogbal scannende crypto-project onder leiding van OpenAI CEO Sam Altman, blijft investeerders aantrekken, ondanks dat het nog niet uit de bètafase is gekomen.

$100 miljoen aan nieuwe fondsen

Volgens de Financial Times, die drie bronnen met kennis van de deal citeert, bevindt Worldcoin zich “in vergevorderde gesprekken” over een nieuwe financieringsronde ter waarde van ongeveer $100 miljoen. De ronde wordt gesteund door zowel bestaande als nieuwe investeerders, aldus een van de bronnen. Bij de vorige investeringsronde van Worldcoin waren durfkapitaalfirma’s Andreessen Horowitz (a16z) en Khosla Ventures betrokken, waardoor de waardering van het project op $3 miljard kwam. In oktober 2021 sloot het ook een door a16z geleide Serie A-financieringsronde van $25 miljoen af, met andere investeerders zoals Digital Currency Group, Coinbase Ventures en Multicoin.
Het project, dat nog steeds in bèta is, bereidt zich naar verluidt voor op de officiële lancering in de komende zes weken.

Worldcoin app - "Proof of personhood"

Het “proof-of-personhood” protocol, dat wordt gebruikt voor de tokenverdeling van het project, maakt gebruik van een biometrische scan van de iris van de ontvanger, waarna vervolgens de identiteit wordt geverifieerd aan de hand van een door de overheid uitgegeven identiteitsbewijs . Op deze manier streeft Worldcoin ernaar ervoor te zorgen dat de tokens worden verdeeld onder “echte” personen: zodra iemands identiteit is geverifieerd, komen ze in aanmerking om een bepaald aantal Worldcoin-tokens te ontvangen als onderdeel van dit programma.
Worldcoin beweert deze data niet te bewaren, tenzij je hier zelf voor kiest, waarna de data geanonimiseerd (aldus Worldcoin) wordt bewaard.

Vorige week kondigde Worldcoin aan dat zowel de World App-wallet als World ID, het nieuwe “privacy”-gerichte gedecentraliseerde identiteitsprotocol van het project dat aanmelding bij websites, mobiele apps en Web3 gedecentraliseerde apps (dApps) mogelijk maakt, zullen migreren van Polygon naar Optimism, een layer-2 schaaloplossing van Ethereum, als onderdeel van een bredere samenwerking met Optimism Collective.

Worldcoin scan iris

Controverse

Het project bevindt zich nog in de vroege ontwikkelingsfase, maar heeft al kritiek gekregen van Edward Snowden, de voormalige medewerker van de National Security Agency (NSA) die bekend staat om het lekken van geclassificeerde informatie over massa surveillance technieken van de VS en als activist op het gebied van privacy en burgerrechten.
Naast de ethische aspecten van het gebruik van het menselijk lichaam voor een cryptoproject, heeft Snowden bezorgdheid geuit dat Worldcoin streeft naar het creëren van een wereldwijde database van iris scans van mensen.