Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Wordt crypto de reddingsboei voor Libanon?

Wat is er aan de hand in Libanon? Het land zit midden in de zwaarste financiële crisis sinds 1800 volgens de Wereldbank en de toestand wordt er elke dag erger voor de burgers. Je hebt misschien deze veelbekeken video gezien van een man die een bank in Beiroet overviel met een oorlogsgeweer, zodat hij toegang kon krijgen tot zijn spaargeld om de operatie van zijn vader te betalen?

De schrijnende verhalen van een bevolking die dusdanig ver gedreven wordt om bij hun centen te geraken, werden ondertussen wereldnieuws.

Bankovervallen kwamen de laatste tijd in Libanon steeds vaker voor en onlangs zelfs tot zeven maal op één dag. Dit is tekenend voor de wanhoop die veel Libanezen ervaren en de situatie is er nog erger geworden nu banken besloten hebben om uit veiligheidsredenen ‘voor onbepaalde tijd’ hun deuren te sluiten. De steunbetuigingen aan de rebellerende spaarders zijn wijdverspreid, aangezien het ondertussen duidelijk is dat de middenklasse volledig weggevaagd is door een corrupte overheid. Het gaat zo slecht dat de Wereldbank een rapport van 134 pagina’s heeft uitgebracht met de titel “Libanon Public Finance Review: Ponzi Finance?

“Tot frustratie van veel Libanezen is de staat een geldmachine geworden voor de elite. De Wereldbank spreekt van een opzettelijke crisis. En dus grijpen gewone burgers naar onconventionele middelen”, schreef Hugo Schiffers in deel 4 van een reisblog over Libanon.

Is er een uitweg uit deze economische crisis in Libanon?

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaf ondertussen onder lichte dwang een noodlening aan Libanon, want deze kwam onder internationale kritiek nadat ze voet bij stuk hielden omdat eerst de corruptie en de witwaspraktijken moesten uitgeroeid worden. Dat is natuurlijk nog niet gebeurd…

De bevolking zoekt nu zelf een uitweg uit deze crisis en gebruikt crypto als een middel tegen de banken en de corrupte overheid. De Libanese econoom, Ali Noureddine, zei dat veel Libanezen die crypto hebben, “gedreven worden door een ideologische oppositie tegen ‘een banksysteem dat niemand nog vertrouwt om hun geld in op te slaan’”. Ondertussen kopen heel veel mensen crypto, zowel middenklasse als beroemdheden en zelfs politici.

Verhalen als deze zijn de ontstaansreden en de waarom van crypto en wij zijn ervan overtuigd dat er in de toekomst meer mensen zullen grijpen naar een eerlijk, decentraal systeem waarin mensen hun eigen geld in handen hebben.

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »