Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Wat is Bitcoin mining en hoe doe ik dit?

We krijgen vaak de vraag of het de moeite is om in belgië bitcoin ‘te minen’. Spijtig genoeg is de competitie in de wereld van mining enorm hevig. Bovendien is de benodigde energie in België ondertussen waanzinnig duur. In dit artikel leggen we uit wat BItcoin mining is, hoe het werkt en of het überhaupt de moeite is om er in België aan te beginnen.

 

Wat is Bitcoin mining?

Bitcoin mining is een proces, of noem het een wedstrijd, waarbij nieuwe Bitcoins worden prijsgegeven in het Bitcoin netwerk. Zo worden er op dit moment (2022) elke 10 minuten 6.25 nieuwe Bitcoins prijsgegeven. Telkens aan één toevallige gelukkige winnaar. 

De wedstrijd bestaat er in om een correct getal te berekenen (je kan het een soort gokwedstrijd noemen). De persoon die hier als eerste in slaagt krijgt een beloning van 6.25 bitcoin toebedeeld. Vervolgens start de wedstrijd gewoon terug vanaf 0 en kan er gespeeld worden om de volgende 6.25 bitcoin te verdienen. 

Maar dit is niet de enige reden waarom Bitcoin mining in het leven geroepen is. Satoshi Nakamoto (de bedenker van Bitcoin) had namelijk een andere drijfveer om deze wedstrijd elke 10 minuten te laten doorgaan: de beveiliging van het netwerk! Er zit ondertussen namelijk al meer dan 500 miljard dollar aan spaargeld opgeslagen in het Bitcoin netwerk. Dat geld moet uiteraard extreem goed bewaakt worden! Het uitvoeren van deze berekeningen zorgt er ook voor dat Bitcoins niet te stelen zijn. Zo kunnen alle bitcoin gebruikers gerust slapen. Twee vliegen in één klap dus!

 

Wat is een Miner?

Om deel te nemen aan deze wedstrijd heb je krachtige computers nodig, ‘miners’ genaamd. Deze miners zijn speciaal ontwikkeld om razendsnel ontzaglijk veel berekeningen per seconde uit te voeren. Ze verslinden hierdoor ook ontzettend veel energie. Tegenwoordig zijn er volledige bedrijven die zich uitsluitend bezighouden met het beheren en onderhouden van miners om zo veel mogelijk bitcoins te winnen (mining farms). In deze video zie je zo een gigantische mining farm in Texas aan het werk. De capaciteit van deze farm is maar liefst 750MW. Dat is zo groot dat je een volledige kerncentrale nodig hebt om de mining farm aan te drijven!

Tegenwoordig noemt met de miners ook wel ASIC’s (Application Specific Integrated Circuits). Dit omwille van het feit dat deze monster computers enkel en alleen Bitcoin kunnen minen. Moest Bitcoin morgen stoppen met bestaan, dan zijn al deze miners onmiddellijk goed voor de vuilbak. Je kan er niets anders mee aanvangen! 

Let op: Soms wordt de term ‘miner’ of ‘Bitcoin miner’ ook gebruikt om te verwijzen naar de persoon die deze computers beheert en onderhoudt ipv naar de computer. Dit kan soms tot verwarring leiden. 

 

Type miners

Tegenwoordig bestaat er een hele waaier aan verschillende Bitcoin miners. Maar er zijn er toch 2 die er met kop en schouder bovenuit steken:

De S9 was jaren lang de ongenaakbare koning van Bitcoin mining.
De S9 was jaren lang de ongenaakbare koning van Bitcoin mining.

Antminer S9:

Deze miner werd door Bitmain midden 2017 op de markt gebracht. Het geldt als het meest legendarische mining model aller tijden. 5 jaar na zijn release wordt deze miner nog steeds enorm veel gebruikt. Dit is werkelijk uniek want traditioneel gezien is de levensduur van een Bitcoin miner slechts 1 of 2 jaar. Tegenwoordig zien we wel dat miners langer meegaan omdat het ook steeds moeilijker wordt om nog krachtigere modellen te bedenken. Men noemt de Antminer S9 soms wel eens lacherig de AK-47 van Bitcoin mining, zo stevig zitten ze in mekaar. Het model is al lang niet meer in productie. Als je er toch eentje op de kop wilt tikken betaal je nog steeds gemakkelijk €300-500.

Bitcoin mining wordt vandaag de dag gedomineerd door de S19.
Bitcoin mining wordt vandaag de dag gedomineerd door de S19.

Antminer S19:

Ook de S19 is een model van het bedrijf Bitmain. Het geldt vandaag als het krachtigste en meest performante toestel ter wereld. In vergelijking met de S9 is de S19 een mastodont. Deze krachtpatser doet het 10x sneller dan zijn kleine broertje en dat merk je trouwens ook aan de prijs. Een S19 in goede staat kost je namelijk gemakkelijk al zo een slordige €14.000, slik!

 

Is het verstandig om te minen in belgië?

Deze vraag krijgen we bij DCA wel vaker maar spijtig genoeg.. raden we eerder af in België te minen. Er zijn verschillende factoren die meespelen. In België ligt dat vooral aan één pijnpunt, namelijk de waanzinnig dure energieprijzen. Wanneer je zelf begint te minen moet je er rekening mee houden dat je in competitie treedt met de hele wereld. Daar zitten dus ook de mining farms uit de US bij (zoals het filmpje hierboven). De grootste kost om te minen is het elektriciteitsgebruik. Laat dat nu juist iets zijn dat waanzinnig goedkoop is op veel plaatsen buiten Europa. In Texas bijvoorbeeld zijn er verschillende plekken waar je slechts 4 eurocent/kwh betaald. Dit is maar liefst 10x zo goedkoop als de meest gangbare tarieven in België. Je begint dus onmiddellijk met een enorme handicap als je je er toch aan waagt. 

 

Wat als je toch per se wilt minen?

Als je echt absoluut wil minen stellen we voor dat je héél kleinschalig begint, bijvoorbeeld met een S9 model. Dit model is vandaag zoals hierboven vermeld op de kop te tikken voor prijzen rond de €300 tot €400. Bovendien kan je best beschikken over een gratis energiebron (overcapaciteit aan zonnepanelen is veruit het meest ideale scenario). Wanneer je over gratis energie beschikt en een performantie S9 miner aansluit dan is het haalbaar om na 1 of  2 jaar je investering terug te verdienen.

Hou er ook rekening mee dat Bitcoin miners enorm veel lawaai EN hitte genereren. Een miner aanzetten is alsof er constant een helicopter op je salontafel landt. Bij voorkeur maak je dus best gebruikt van een tuinhuis of een ander apart gebouw.