Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin mining trekt naar de VS

Naar schatting gebeurt ongeveer 30-40% van alle Bitcoin mining in de US. Dit maakt van de Verenigde Staten de absolute nummer één in termen van brute Bitcoin rekenkracht.

De steile opmars begon begin vorig jaar toen Bitcoin mining illigaal werd in China (waar op dat moment maar liefst 65% van de miners zich schuilhielden). Sinds die aankondiging is het marktaandeel van Amerika bijna verdrievoudigd.

Logischerwijs zijn er dan ook een heel aantal Amerikaanse bedrijven die mee hebben kunnen genieten van deze indrukwekkende transitie. Zo is Foundry USA uitgegroeid tot de grootste mining pool wereldwijd, iets wat 18 maanden geleden nog ondenkbaar was.

Maar het grootste succesverhaal is ongetwijfeld toch dat van Riot Blockchain, een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf met verschillende grootschalige mining faciliteiten. Hun bekendste installatie, een massieve faciliteit in Rockdale Texas, heeft een totaal vermogen van maar liefst 750 MW. Dit wil zeggen dat deze mining faciliteit even veel stroom gebruikt als een volledige kerncentrale kan opwekken!

Toch neemt Riot blockchain daar nog geen genoegen mee en op 28 april kondigde het bedrijf aan dat ze weldra zullen beginnen aan de constructie van de allereerste 1000 MW mining faciliteit ter wereld.

Vergeleken met de globale Bitcoin infrastructuur van vandaag zou deze nieuwe installatie op zijn eentje 5% van de totale hashrate voor zijn rekening nemen. De nieuwe mining hub is in Corsicana Texas gelegen en zal beginnen minen rond juli 2023.

De aankondiging onderstreept nog maar eens duidelijk dat Texas de absolute wereldleider is op het vlak van cryptovriendelijke regulatie, innovatie en mining. Dankzij zijn grote aanbod aan goedkope energie, veel leegstaande industriële zone’s die eindelijk terug gebruikt kunnen worden en hun algeheel vrijemarktmodel weet “The lone star” nu naar schatting meer dan 10% (zonder rekening te houden met Corsicana) van de globale hashrate naar zich toe te trekken.