Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

China FUD apotheose

Geen Bitcoin bull market zonder hevige China FUD, het is een echte crypto boutade geworden. Al sinds 2013 dreigt China ermee om Bitcoin te verbannen, zonder ooit echt de knoop door te hakken. Zo was er in 2017 de aankondiging van de PBOC (Public Bank of China) dat online handelsplatformen niet langer welkom zijn, iets wat in september van dat jaar leidde tot het sluiten van alle Chinese exchanges. 

Hoewel dit nieuws destijds een enorme impact had, veranderde het op zich niets aan de echte Bitcoin industrie die zich in China schuilhield, namelijk mining farms. Met een geschat aandeel van 65% van de globale hash rate (de rekenkracht die Bitcoin beveiligt) oefent het communistische land een enorm grote invloed uit op het Bitcoin ecosysteem, en het is deze infrastructuur die nu openlijk wordt aangevallen door de leiding van de CCP (Chinese Communistische Partij). Vice Premier Liu liet op 21 mei 2021 weten dat er “een serieuze crack down op Bitcoin mining en handelsgedrag” zit aan te komen teneinde “de bevolking te beschermen tegen deze risicovolle industrie”. 

Dit was het startschot voor vele miners om de boeken definitief dicht te doen en te verhuizen naar oa Noord-Amerika en Kazachstan (vooral vanuit de provincies Qinghai, Yunnan en Binnen-Mongolië). Dat het deze keer echt menens is blijkt ook uit een nieuwe aankondiging op 18 juni 2021, waarbij de provincie van Sichuan (grootste mining regio van het land, met vooral veel hydro-elektrische energie) laat weten dat individuele mining farms tot en met 25 juni de tijd hebben om het grondgebied te verlaten. 

De grootschalige exodus vertaalt zich nu ook in een sterke daling in de Bitcoin hash rate van maar liefst 40% op een paar weken tijd. Op lange termijn is dit wel een gezonde evolutie voor het Bitcoin netwerk, dat na 8 lange jaren van paniek en dreigementen nu (hopelijk) eindelijk verlost is uit de greep van dit autoritaire regime.

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »