Tornado Cash-ontwikkelaar gearresteerd in Amsterdam

Op 8 Augustus 2022 werd de mixer Tornado Cash op de zwarte lijst gezet door het Amerikaanse Ministerie van Financiën. Het werd daarmee gebanned voor alle inwoners van de Verenigde Staten. Dit is niet de eerste keer dat men een mixer gaat verbieden, want in mei werd ook Blender.io gesanctioneerd en verboden voor gebruik, behalve als je hiervoor speciale toestemming hebt gekregen of vrijgesteld wordt door de overheid. In totaal zijn meer dan 50% van de adressen bij de mixer Blender.io al geblokkeerd.

Ook de Nederlandse opsporingsdienst van de belastingdienst of kort FIOD gaat er ondertussen vanuit dat cryptocurrency-mixers het witwassen van geld vergemakkelijken en dus onderzocht moeten worden. Dit omdat deze tools vooral zouden worden gebruikt om de anonimiteit bij financiële transacties te vergroten:

“Tornado Cash is een mix service voor cryptocurrencies. De online service maakt het mogelijk om de herkomst of bestemming van cryptocurrencies te verbergen. De (criminele) herkomst van de cryptocurrencies wordt door dergelijke mix-diensten vaak niet of nauwelijks gecontroleerd. Gebruikers van een mix service doen dit vooral om hun anonimiteit te vergroten.”

Op grond van die veronderstelling ging de bal aan het rollen en startte een cybercrime eenheid van de FIOD in juni een onderzoek naar Tornado Cash. Deze eenheid had het vermoeden dat Tornado Cash op “zeer grote schaal criminele geldstromen onder de radar doet verdwijnen”. De FIOD stelt ook dat er sinds 2019 voor $1 miljard zou witgewassen zijn door Tornado Cash en ze daardoor snel actie moeten ondernemen.

Dit nieuws kan weliswaar grote gevolgen hebben voor de privacy rechten van gebruikers. Door mixers te verbieden wordt privacy veel moeilijker gemaakt. De snelle onderdrukking van deze privacytool leidde dus al snel tot algemene verontwaardiging in de cryptowereld.

Het hardhandig optreden roept ook wel een vraag op die al lang onbeantwoord blijft door overheid en gerecht: papiergeld is anoniem, net als crypto, dus waarom wordt crypto dan zo geviseerd? Een typerend antwoord is dat witwassen en het ontduiken van sancties hier het doelwit zijn, net zoals ze zouden zijn met echte Amerikaanse dollarbiljetten.

Coin Center, een crypto-denktank, verzet zich weliswaar tegen de sancties en wijst erop dat het de privacy van de gebruikers is die opnieuw het slachtoffer dreigt te worden:

“Het is niet een specifieke slechte actor die wordt gesanctioneerd, maar in plaats daarvan zijn het alle Amerikanen die deze geautomatiseerde tool willen gebruiken om hun eigen privacy te beschermen terwijl ze online transacties uitvoeren, die hun vrijheid zien inperken zonder het voordeel van een eerlijk proces”

Naast de privacy van de gebruikers die volledig weggenomen wordt, maakt men zich na deze plotse arrestatie ook serieuze zorgen over de vrijheid van open-source software programmeurs. Het schrijven van neutrale software wordt gaandeweg een strafbaar delict.

Related Posts

Meer Bitcoin ETF’s in aantocht

Op 19 maart 2021 heeft SkyBridge Capital, beleggingsonderneming onder leiding van bekende New Yorker Anthony Scaramucci, zijn aanvraag ingediend om een Bitcoin ETF (Exchange-Traded Fund) op poten te zetten. Skybridge is na WisdomTree, NYDIG, Valkyrie, VanEck en Fidelity ondertussen al de zesde (!!) grote speler

Lees verder »

Coinjoin day: elk jaar op 5 april

Op 5 april 2021, wordt voor het tweede jaar op rij CoinJoin dag gevierd onder Bitcoiners. De feestdag vindt zijn oorsprong in het befaamde “executive order 6102”, uitgevaardigd op 5 april 1933. Op deze dag bekrachtigde Amerikaans president Franklin D. Roosevelt een wet die het

Lees verder »

Vermogensbeheer Blackrock betreedt de arena

Het is zo ver: ‘s Werelds grootste vermogensbeheerder waagt zich voor het eerst aan Bitcoin. Uit zijn laatste rapport van 31 maart 2021 blijft dat deze “reus van Wall Street” eerder dit jaar voor 6,5 miljoen aan Bitcoin Future contracts heeft ingekocht. Al bij al

Lees verder »
Nodig

NYDIG bereidt Bitcoin voor op massa-adoptie

Op 5 mei kwam NYDIG (Institutioneel Bitcoin bedrijf met een focus op financiële diensten) met het grote nieuws op de proppen: een partnership met FIS (Fidelity National Information Services). FIS is een Amerikaanse Fintech gigant en is de provider van de software voor duizenden banken

Lees verder »

Solana ecosystem helpt transactiekosten verlagen

Solana is een project met een beloftevolle toekomst. Hun coin vind je terug als SOL. Hun PoH (Proof of History) toepassing, implementeert een delay functie waardoor men verschillende blockchains in sync kan laten lopen. Dit zorgt ervoor dat circa. 50 000 transacties/seconde mogelijk zijn! Eigenlijk

Lees verder »

Zwerfgoed

Bij deze authentieke grassroots organisatie kunnen jongeren terecht die moeilijk hun draai vinden in ons traditioneel educatiesysteem en onze steeds sneller veranderende maatschappij. In De Hoeve worden de jongeren aangezet en gestimuleerd om hun talenten te verkennen en iets moois te creëren dat aansluit bij

Lees verder »