Tornado Cash-ontwikkelaar gearresteerd in Amsterdam

Op 8 Augustus 2022 werd de mixer Tornado Cash op de zwarte lijst gezet door het Amerikaanse Ministerie van Financiën. Het werd daarmee gebanned voor alle inwoners van de Verenigde Staten. Dit is niet de eerste keer dat men een mixer gaat verbieden, want in mei werd ook Blender.io gesanctioneerd en verboden voor gebruik, behalve als je hiervoor speciale toestemming hebt gekregen of vrijgesteld wordt door de overheid. In totaal zijn meer dan 50% van de adressen bij de mixer Blender.io al geblokkeerd.

Ook de Nederlandse opsporingsdienst van de belastingdienst of kort FIOD gaat er ondertussen vanuit dat cryptocurrency-mixers het witwassen van geld vergemakkelijken en dus onderzocht moeten worden. Dit omdat deze tools vooral zouden worden gebruikt om de anonimiteit bij financiële transacties te vergroten:

“Tornado Cash is een mix service voor cryptocurrencies. De online service maakt het mogelijk om de herkomst of bestemming van cryptocurrencies te verbergen. De (criminele) herkomst van de cryptocurrencies wordt door dergelijke mix-diensten vaak niet of nauwelijks gecontroleerd. Gebruikers van een mix service doen dit vooral om hun anonimiteit te vergroten.”

Op grond van die veronderstelling ging de bal aan het rollen en startte een cybercrime eenheid van de FIOD in juni een onderzoek naar Tornado Cash. Deze eenheid had het vermoeden dat Tornado Cash op “zeer grote schaal criminele geldstromen onder de radar doet verdwijnen”. De FIOD stelt ook dat er sinds 2019 voor $1 miljard zou witgewassen zijn door Tornado Cash en ze daardoor snel actie moeten ondernemen.

Dit nieuws kan weliswaar grote gevolgen hebben voor de privacy rechten van gebruikers. Door mixers te verbieden wordt privacy veel moeilijker gemaakt. De snelle onderdrukking van deze privacytool leidde dus al snel tot algemene verontwaardiging in de cryptowereld.

Het hardhandig optreden roept ook wel een vraag op die al lang onbeantwoord blijft door overheid en gerecht: papiergeld is anoniem, net als crypto, dus waarom wordt crypto dan zo geviseerd? Een typerend antwoord is dat witwassen en het ontduiken van sancties hier het doelwit zijn, net zoals ze zouden zijn met echte Amerikaanse dollarbiljetten.

Coin Center, een crypto-denktank, verzet zich weliswaar tegen de sancties en wijst erop dat het de privacy van de gebruikers is die opnieuw het slachtoffer dreigt te worden:

“Het is niet een specifieke slechte actor die wordt gesanctioneerd, maar in plaats daarvan zijn het alle Amerikanen die deze geautomatiseerde tool willen gebruiken om hun eigen privacy te beschermen terwijl ze online transacties uitvoeren, die hun vrijheid zien inperken zonder het voordeel van een eerlijk proces”

Naast de privacy van de gebruikers die volledig weggenomen wordt, maakt men zich na deze plotse arrestatie ook serieuze zorgen over de vrijheid van open-source software programmeurs. Het schrijven van neutrale software wordt gaandeweg een strafbaar delict.

Nieuws

Nasdaq lanceert crypto bewaardienst tegen het eind Q2

De grote Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gaat de cryptomarkt betreden door een crypto bewaardienst te lanceren. Volgens een rapport van Bloomberg is de Amerikaanse beursexploitant van plan om aan het einde van het tweede kwartaal cryptovaluta te beheren voor institutionele investeerders. Het lijkt erop dat Nasdaq

LEES VERDER »

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden

LEES VERDER »

Deel 8: Roadmap The Graph 2023

De Graph is een gedecentraliseerd protocol dat de toegang tot blockchain data vereenvoudigt. Graag stellen we je in dit artikel voor aan vier ontwikkelingen die voor 2023 op de planning staan voor The Graph en die het protocol zullen verbeteren: Het einde van de “Hosted

LEES VERDER »

Bankengigant Credit Suisse op de knieën

Het was weer een bijzonder spannend weekend. De centrale bank van Zwitserland (SNB) heeft, in samenwerking met de grootste bank van Zwitserland, Union Bank of Switzerland (UBS), een overname geforceerd van het noodlijdende Credit Suisse (CS). Dat de VS bankencrisis zou overslaan naar Europa viel

LEES VERDER »

Operation Choke Point: de gecoördineerde aanval op crypto

De Amerikaanse regering is met operation choke point begonnen met het versnellen van zijn harde optreden naar de crypto-industrie toe. Regelgevers van meerdere afdelingen werken samen aan deze gecoördineerde en voortdurende aanval die ‘Operation Choke Point’ genoemd wordt door crypto experten. De Amerikaanse regering gebruikt

LEES VERDER »