The Graph series deel 7: The Graph Token

De GRT Token

De Graph is een gedecentraliseerd protocol dat de toegang tot blockchain data vereenvoudigt. Het leveren van de data wordt hier aangedreven door een gedecentraliseerd netwerk met verschillende types deelnemers.

Netwerk-participanten werken dus samen om data te leveren aan eindgebruikers in ruil voor een beloning in GRT tokens. Met andere woorden: de gegevens aanbieders worden betaald met GRT tokens voor de geleverde data.
GRT is dus de “work utility”-token met als doel de coördinatie tussen de dataproviders en de eindconsumenten te faciliteren. GRT stimuleert dus ook de protocol deelnemers om data effectief op te halen en te organiseren.

Door gebruikt te maken  van The Graph, kunnen gebruikers gemakkelijk toegang krijgen tot data van de blockchain en alleen betalen voor die specifieke informatie die ze nodig hebben. The Graph wordt vandaag reeds gebruikt door een aantal populaire applicaties in het web3-ecosysteem.

The Graph indexeert blockchain data op dezelfde manier als Google het web indexeert. Sterker nog, je hebt mogelijk al gebruik gemaakt van The Graph zonder het te beseffen. Als je ooit geïnterageerd hebt met een dApp die zijn data uit een subgraph haalt, heb je dus zonder het te weten data van een subgraph van The Graph opgevraagd!

 

Types Deelnemers aan The Graph netwerk

Er zijn vier belangrijke types deelnemers aan het netwerk:

  • Delegators – Delegeer GRT aan Indexers en beveilig het netwerk.
  • Curators – Zoeken naar de beste subgraphs voor Indexers.
  • Ontwikkelaars – Bouwen (open-source) subgraphs.
  • Indexers – Verstrekken gegevens aan consumenten op basis van instructies van subgraphs. Ze bedienen de nodige hardware om het gedecentraliseerde netwerk te laten draaien = indexer node.

Staken van The Graph

Om een indexering node te draaien, moeten Indexers 100.000 GRT of meer bij het netwerk staken. De exacte hoeveelheid GRT die ze moeten staken staat in verhouding tot de hoeveelheid gevraagde data die ze moeten opleveren. Als zij onjuiste gegevens verstrekken, verliezen zij namelijk een deel van hun gestakete tokens.

The Graph speelt dus een cruciale rol in het toegankelijker maken van blockchain data en doet dit aan de hand van een van een gedecentraliseerd netwerk met marktplaats voor de uitwisseling van deze data.

 

Nieuws

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden

LEES VERDER »

Deel 8: Roadmap The Graph 2023

De Graph is een gedecentraliseerd protocol dat de toegang tot blockchain data vereenvoudigt. Graag stellen we je in dit artikel voor aan vier ontwikkelingen die voor 2023 op de planning staan voor The Graph en die het protocol zullen verbeteren: Het einde van de “Hosted

LEES VERDER »

Bankengigant Credit Suisse op de knieën

Het was weer een bijzonder spannend weekend. De centrale bank van Zwitserland (SNB) heeft, in samenwerking met de grootste bank van Zwitserland, Union Bank of Switzerland (UBS), een overname geforceerd van het noodlijdende Credit Suisse (CS). Dat de VS bankencrisis zou overslaan naar Europa viel

LEES VERDER »

Operation Choke Point: de gecoördineerde aanval op crypto

De Amerikaanse regering is met operation choke point begonnen met het versnellen van zijn harde optreden naar de crypto-industrie toe. Regelgevers van meerdere afdelingen werken samen aan deze gecoördineerde en voortdurende aanval die ‘Operation Choke Point’ genoemd wordt door crypto experten. De Amerikaanse regering gebruikt

LEES VERDER »