Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Wat is The Graph?

The Graph is een gedecentraliseerd protocol voor het indexeren en opvragen van blockchain data. Het maakt het mogelijk om gegevens op te vragen die moeilijk direct te bekomen zijn.

Het Graph platform wordt dus gebruikt om blockchain gegevens te verzamelen door middel van eenvoudige zoekopdrachten. Dit pakt dus exact het probleem aan dat veel andere indexeringsplatforms hebben: het is vaak zeer complex om de gewenste data te verzamelen.

We illustreren dit aan de hand van een voorbeeld. Projecten met complexe smart contracts zoals Uniswap en NFT projecten zoals Bored Ape Yacht Club bewaren hun gegevens on-chain, namelijk op de Ethereum-blockchain.

Dit maakt het echter moeilijk om meer dan enkel de basisgegevens rechtstreeks van de blockchain uit te lezen. Gegevens als de eigenaar van een bepaalde Ape NFT of het totaal aantal Ape NFT’s kan je zo aflezen uit het smart contract op de blockchain.

Maar stel dat we bijvoorbeeld alle Apes willen opzoeken die eigendom zijn van één bepaalde Ethereum account, en deze dan willen filteren op één van de kenmerken (NFT “traits”), dan is dat echter zeer complex en vraagt een grote inspanning. Deze informatie kunnen we simpelweg niet verkrijgen door een opzoeking in het smart contract zelf. Je zou alle token transfers van de specifieke Ethereum account eerst moeten opzoeken en dan alle metadata van de NFT’s gaan verzamelen alvorens daarin te kunnen filteren op het gewenste kenmerk.

The Graph lost dit probleem op met een gedecentraliseerd protocol dat indexeert. Indexeren is een techniek die het opvragen van blockchain gegevens performant en efficiënt maakt. Iedereen kan open API’s bouwen en publiceren, zogeheten subgraphs. En het is met deze subgraphs dat je dan de gewenste blockchain data gaat opvragen in je applicatie of website.

Nieuws

WEF wil crypto reguleren

Het WEF publiceerde op 25 mei een nieuwe white paper met de de naam “Pathways to Crypto-Asset Regulation” waarin het beklemtoont dat er dringend meer regulatie nodig is. De paper bevat de gebruikelijke ongegronde beschuldigingen en vooroordelen over Bitcoin. Zo doen de auteurs een oproep

LEES VERDER »

Ledger stelt update uit na aanhoudende kritiek

Het regende bakken kritiek toen Ledger op 16 mei aankondigde dat het een nieuwe backup feature genaamd “Recover” zou lanceren. Zoals we vorige week al uitvoerig beschreven zou deze nieuwe update verschillende veiligheidsrisico’s inhouden en een serieuze afwijking zijn van de veiligheidsprincipes die het bedrijf

LEES VERDER »

Amerikaanse debt ceiling weer opgetrokken

President Joe Biden heeft eindelijk een deal te pakken over de nakende “debt ceiling” die vandaag nog steeds is vastgelegd op $31,4 biljoen. Dit schuldenplafond is een louter Amerikaans fenomeen waarbij de overheid van de VS zichzelf een limiet oplegt wat betreft het maximum aan

LEES VERDER »

Ledger update roept veel vragen op

De populairste hardware wallet producent ter wereld maakte de voorbije week misschien wel de grootste blunder uit zijn 9 jarige geschiedenis. Op 16 mei werd de nieuwe Ledger firmware versie 2.2.1 gelanceerd die de nieuwe functionaliteit ‘Ledger Recover’ bevat. Deze controversiële update maakt het mogelijk

LEES VERDER »