Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

The Graph Series Deel 6: Wat zijn SubGraphs?

The Graph is een open-source protocol dat is ontworpen om de toegang tot blockchain-gegevens te vereenvoudigen. Het biedt een infrastructuur voor het indexeren en doorzoeken van blockchain-gegevens, zodat ontwikkelaars snel en gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot die relevante gegevens die ze nodig hebben om hun dApps te ontwikkelen.

Een belangrijk concept binnen The Graph is dat van subgraphs. Een subgraph is een specifiek deel van een blockchain-netwerk dat wordt geanalyseerd en geïndexeerd om vervolgens te worden gebruikt door ontwikkelaars via een gestandaardiseerde API (de GraphQL Application Programming Interface – zie deel 5). Een subgraph is gebaseerd op smart contracts die op de blockchain worden uitgevoerd en bijvoorbeeld specifieke soorten transacties, gebruikers, tokens of andere gegevens hierover zal opslaan en beheren.

Subgraphs worden dus gebruikt om ontwikkelaars toegang te geven tot de relevante gegevens van het blockchain-netwerk zonder dat ze de complexiteit van de hele blockchain hoeven te begrijpen en te beheren. Dit stelt ontwikkelaars in staat om veel eenvoudiger  toegang te krijgen tot de gegevens die ze nodig hebben om dApps te bouwen en te verbeteren, waardoor de ontwikkeling van deze gedecentraliseerde applicaties op blockchain-netwerken een stuk sneller gaat.

Subgraphs worden momenteel toegepast op verschillende blockchain-netwerken, waaronder Ethereum, IPFS en anderen. Het belang van subgraphs groeit naarmate steeds meer dApps worden ontwikkeld op blockchain-netwerken en ontwikkelaars op zoek zijn naar manieren om snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot de relevante gegevens die ze nodig hebben.