Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

The Graph series deel 2: Hoe werkt The Graph?

The Graph is een gedecentraliseerd protocol dat app- en software ontwikkelaars helpt om efficiënte en snelle toegang te krijgen tot data op een blockchain. Een groot deel van de gegevens op de blockchain zijn namelijk moeilijk direct op te vragen.

Het doel van The Graph is om blockchain-data te indexeren en te structureren, zodat ontwikkelaars deze data veel gemakkelijker kunnen oproepen en gebruiken in hun applicaties. Dit verhoogt de bruikbaarheid van blockchain-data en maakt het mogelijk om de data te analyseren maar ook complexere use cases uit te voeren, zoals gedecentraliseerde toepassingen (“dapps”) die gebruik maken van deze data en hierop verder bouwen.

Praktisch werkt The Graph door het gebruik van subgraphs. Iedereen kan open API’s bouwen en publiceren, dit zijn de zogeheten subgraphs.

In de subgraph definieer je de data die je wenst te verzamelen van enkele smart contracts op de blockchain. Deze subgraphs worden vervolgens gehost en gedistribueerd door nodes op het The Graph-netwerk. Deze nodes zullen dan op regelmatige basis de nieuwe gewenste smart contract gegevens opvragen en bijhouden.

Deze nodes ontvangen een beloning in de vorm van GRT-tokens voor het leveren van deze diensten.

De subgraphs bieden dus een eenvoudige en efficiënte manier aan om query’s uit te voeren (data op te vragen) op deze geïndexeerde blockchain-data.

Door het verstrekken van een structurele en toegankelijke laag op de blockchain-data, maakt The Graph het dus mogelijk om complexe use cases uit te voeren en het potentieel van de blockchain-technologie ten volle te benutten.