Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

The Graph deel 9: Het gebruik van The Graph

De Graph kan je bekijken als de data-indexering- en query-laag van Web3. Ontwikkelaars bouwen en publiceren open API’s, genaamd subgraphs, die applicaties kunnen bevragen met behulp van de GraphQL queries (opvragingen).

Ondersteunde blockchains

Momenteel ondersteunt The Graph het indexeren van gegevens van meer dan 39 verschillende netwerken, waaronder grote namen als Ethereum, Optimism, Polygon, Avalanche, en IPFS. Ook worden steeds meer blockchains toegevoegd aan dit lijstje.

Enkele statistieken over het gebruik van The Graph

Enkele indrukwekkende stats over het gebruik van The Graph; Momenteel zijn er reeds meer dan 63.000 subgraphs ingeschakeld op de “self-hosted service” (de gecentraliseerde versie van The Graph). Tienduizenden ontwikkelaars gebruiken The Graph voor een groot scala aan toepassingen voor dApps als Uniswap, Synthetix, KnownOrigin, Art Blocks, Gnosis, Balancer, Livepeer, DAOstack, Audius, Decentraland en nog vele andere.

Sinds het beschikbaar maken van de gedecentraliseerde versie van het The Graph netwerk zijn meer dan 500 subgraphs gemigreerd naar dit netwerk, met meer dan 180 indexers die subgraph-vragen beantwoorden, meer dan 9.300 delegators en meer dan 2.400 curatoren tot nu toe. Tot nu toe is meer dan 4 miljoen GRT gebruikt om subgraphs te signaleren (= aanduiden door curator als een goede graph) in het netwerk met een gemiddelde opbrengst van 15K GRT per subgraph.

Zelf subgraphs ontwikkelen

Als je een ontwikkelaar bent die een applicatie of web3-applicatie bouwt, heb je vaak nood aan degelijke blockchain data, en kun je dus subgraphs gebruiken voor het indexeren en bevragen van gegevens uit blockchains. The Graph maakt het mogelijk voor applicaties om efficiënt en eenvoudig gegevens in een UI te presenteren en stelt andere ontwikkelaars ook in staat om jouw subgraph te gebruiken.

The Graph is actief op zoek naar participanten van zijn netwerk: Indexers, Curators en Delegators die deelnemen aan The Graph en hiervoor beloond worden. Je kan hiervoor terecht bij The Graph community via Discord of op Twitter.