So Long, Solana? Prijs Solana onder zware druk.

SBF Solana

So long, Solana? Solana onder zware druk.

Een van de belangrijkste cryptocurrencies die getroffen werd door het FTX-debacle is Solana (SOL). Naast de FTX exchange token (FTT), die de koers heeft ingezet richting 0 dollar, lijkt ook Solana mogelijks onder 10 dollar te zullen duiken in de nabije toekomst. Met een waardeverlies van 70% over de laatste dagen staat Solana onder zware druk.

Solana onder zware druk

Solana = Sam-Coin

Het Solana ecosysteem stond jammer genoeg quasi synoniem met FTX en zijn frauduleuze founder SBF (Sam Bankman Fried).
Sinds het duidelijk werd dat zowel FTX als Alameda in de problemen zitten, is de prijs van SOL met meer dan 70% gedaald. De daling is veel groter dan bij andere native blockchain tokens, zoals ETH, MATIC of BNB, die in dezelfde periode tussen 20% en 40% zijn gedaald.

Grote delen van het Solana ecosysteem werden gefinancierd door FTX en Alameda. Veel van deze tokens van het project kregen zelfs de koosnaam  ‘Sam Coin’ mee. De reputatieschade is dus zeer groot.
Op de balans van FTX en Alameda staan bovendien nog een grote hoeveelheid SOL tokens. De verkoopsdruk zal dus stevig toenemen wanneer deze activa worden geliquideerd.

Solana DeFi kratert

De totale waarde van Solana’s DeFi ecosysteem, uitgedrukt in Total Value Locked (TVL) daalde de afgelopen weken met bijna 70% ten gevolge van de FTX-saga. De door DeFiLlama verzamelde gegevens tonen duidelijk hoe de snelle ondergang van FTX zich heeft weten uit te breiden van de gecentraliseerde beurzen (CEXs) naar de gedecentraliseerde markten (DEXs).

TVL Solana onder zware druk

Solana onder zware druk. Is dit het einde van Solana?

In een verklaring van de Solana Foundation werden de recente gebeurtenissen nader toegelicht.  “Minder dan 1% van de liquide middelen van de Solana Foundation werd op FTX aangehouden en de impact op de activiteiten van de Solana Foundation is te verwaarlozen”. 
Solana Foundation is het core dev team en de drijvende kracht achter Solana.  Ze beweert over een runway van 30 maanden beschikken en bezitten voornamelijk fondsen in Amerikaanse dollar. Hoewel Solana dus op de korte tot middellange termijn moeilijke tijden tegemoet lijkt te gaan, lijkt de stichting erop te vertrouwen dat er nog een toekomst is.
Solana heeft zeker enkele stevige technische fundamentals en een sterke NFT community. Een community die ondanks de stevige klappen nog steeds blijft groeien. De vraag rijst wel, of Solana de FTX en SBF blamage van zich af kan schudden en op de eigen benen gaat kunnen staan. Zonder de steun van een gevallen gigant als FTX wordt dat zeker niet gemakkelijk. In crypto evolueren de zaken echter zeer snel, en mogelijks kan het vertrouwen van blockchain gebruikers in Solana op termijn hersteld worden.

Solana Founders Raj Gokal en Anatoly Yakovenko
Solana Founders Raj Gokal en Anatoly Yakovenko

Nieuws

Lastercampagne Greenpeace ontploft in hun gezicht

Er heerst al een tijdje wrevel rond het energiegebruik van Bitcoin. Voor iedereen die de tijd neemt om Bitcoin grondig te onderzoeken wordt het al snel duidelijk dat het energiegebruik van Bitcoin geen enkel probleem is. Toch houdt dit ideologische lobbygroepen zoals Greenpeace niet tegen

LEES VERDER »

Nasdaq lanceert crypto bewaardienst tegen het eind Q2

De grote Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gaat de cryptomarkt betreden door een crypto bewaardienst te lanceren. Volgens een rapport van Bloomberg is de Amerikaanse beursexploitant van plan om aan het einde van het tweede kwartaal cryptovaluta te beheren voor institutionele investeerders. Het lijkt erop dat Nasdaq

LEES VERDER »

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden

LEES VERDER »

Deel 8: Roadmap The Graph 2023

De Graph is een gedecentraliseerd protocol dat de toegang tot blockchain data vereenvoudigt. Graag stellen we je in dit artikel voor aan vier ontwikkelingen die voor 2023 op de planning staan voor The Graph en die het protocol zullen verbeteren: Het einde van de “Hosted

LEES VERDER »

Bankengigant Credit Suisse op de knieën

Het was weer een bijzonder spannend weekend. De centrale bank van Zwitserland (SNB) heeft, in samenwerking met de grootste bank van Zwitserland, Union Bank of Switzerland (UBS), een overname geforceerd van het noodlijdende Credit Suisse (CS). Dat de VS bankencrisis zou overslaan naar Europa viel

LEES VERDER »