Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

De val van FTX

Het zijn woelige tijden voor Sam Bankman-Fried, de CEO van FTX. Nog geen half jaar geleden werd deze “new kid on the block” bejubeld als het wonderkind van crypto in bekende magazines zoals Forbes en The Financial times. Het contrast kon gisteren dan ook niet groter zijn toen Binance aankondigde dat ze het noodlottige FTX.com waarschijnlijk zal overnemen.

 

Alameda Research wankelt

De bal ging aan het rollen op 2 november toen Coindesk de balansen van Alameda Research volledig lekten op hun website. Het imperium van Sam Bankman-Fried (SBF) bestaat namelijk niet alleen uit het wereldbekende handelsplatform “FTX.com” maar ook uit zusterbedrijf “Alameda Research”, een trading firm die onder andere investeert in cryptobedrijven zoals Solana.

De balans van Alameda Research deed onmiddellijk veel wenkbrauwen fronsen aangezien ze voor meer dan 40% was opgebouwd uit FTX tokens. Deze FTX tokens zijn de utility tokens van het FTX handelsplatform en worden gebruikt voor cash backs en andere kortingen. Het is op zijn minst bedenkelijk te noemen dat de balans van een bedrijf in grote mate is opgebouwd uit virtuele tokens die gratis en kosteloos kunnen worden bijgedrukt door een zusterbedrijf.

Maar de echte onweerswolken moesten nog losbarsten voor Bankman-Fried. Vlak voor het pijnlijke lek van Coindesk gaf SBF op 30 oktober een bijna oorlogsverklaring (lees er alles over in onze blog) aan het adres van de grootste en bekendste cryptobeurseigenaar ter wereld: de CEO van Binance Changpeng Zhao (CZ). De timing van deze impulsieve confrontatie kon onmogelijk slechter vallen en CZ heeft de voorbije dagen dan ook gretig gebruikt gemaakt van de bedenkelijke boekhouding van SBF om in de tegenaanval te gaan.

 

When you come at the king, you better not miss

Op 6 november, mogelijks zelfs al op 5 november, ging Binance over tot het grove geschut en begon met de publieke verkoop van meer dan $500 miljoen aan FTX tokens zodoende de balans van Alameda Research nog meer onder druk te zetten (Binance was in 2019 één van de strategische investeerders in het toen pas opstartende FTX handelsplatform, hierdoor bezit CZ tot op de dag van vandaag grote hoeveelheden FTX tokens).

De agressieve zet van CZ was een succes en de geruchtenmolen ging in overdrive. Tot overmaat van ramp vond Caroline Ellison, de CEO van Alameda Research, het ook nog eens nodig om via Twitter een wanhopig voorstel te doen om alle FTX tokens van Binance over te kopen aan $22 per token. Met deze tweet werd in één klap duidelijk waar de absolute pijngrens van FTX en de FTX token lag. Zowat de hele cryptomarkt rook bloed en de bodem van $22 moest er kost wat kost aan geloven. Na een spannende 48u van hevige speculatie en krampachtige pogingen van FTX om de kaap van $22 te beschermen zakte de FTX token op maandagavond 7 november dan toch door het ijs.

Hierna zakte de FTX token als een pudding in mekaar met een verlies van maar liefst 80% op één dag, een prestatie die de titel “shitcoin” meer dan waardig is. De nederlaag voor SBF kon moeilijk zwaarder zijn. Ondertussen sloeg de paniek ook over naar het hele FTX.com handelsplatform en een massieve bankrun kon niet uitblijven. In minder dan 72 uur tijd werd voor maar liefst $6 miljard aan fondsen opgenomen uit het handelsplatform. Gisteren om 16u viel het doek definitief toen de eerste berichten binnenkwamen dat FTX geen withdrawals meer toeliet.

 

Binance verstevigt nog maar eens zijn marktpositie

Gedurende een paar uur was het verbazend stil, zowel in het kamp van CZ als dat van SBF. Om 18u kwam dan uiteindelijk het zeer ophefmakende nieuws. Binance gaat waarschijnlijk het FTX.com platform overnemen. Het blijft verder afwachten tot er meer details beschikbaar zijn, maar het is duidelijk dat FTX de handdoek in de ring smijt en dat Binance in grote mate betrokken is bij de reddingsactie.

Veel vragen blijven voorlopig onbeantwoord en de schok dat een titaan als FTX.com ogenschijnlijk zo snel ten val kan komen blijft enorm. Hoe dan ook is het weer maar eens Binance die aan het langste eind trekt en zijn marktpositie verstevigd.