Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Grayscale is zijn momentum volledig kwijt

Eén van de meest onderbelichte aspecten in de wereld van Bitcoin is ongetwijfeld de invloed van Grayscale Investments. Deze cryptogigant bezit via zijn investeringsvehikel “Grayscale Bitcoin trust” maar liefst 654.885 BTC, wat hem met gemak ‘s werelds grootste institutionele Bitcoin eigenaar maakt. Een heel verre tweede plaats gaat naar Block.one (het bedrijf achter EOS) met 164.000 BTC en nummer drie ten slotte is onze geliefkoosde Microstrategy dat afklopt op 105.084 BTC. 

Online handelsplatformen daarentegen worden niet meegerekend in deze rangschikking aangezien zij louter fungeren als tussenpersoon bij de koop en verkoop van Bitcoin, ze zijn dus zelf nooit de -officiële- eigenaar van de fondsen(!). Traditioneel gezien zijn ETF’s (Exchange Traded funds) het medium bij uitstek voor grote investeerders om een graantje mee te pikken van financiële producten (zoals bijvoorbeeld Bitcoin) in opmars. 

Maar aangezien de Amerikaanse financiële waakhond de oprichting van een Bitcoin ETF al jaren (op het randje van de absurditeit) afblokt, hebben de meeste institutionele investeerders hun toevlucht gezocht in Grayscale. Het resultaat is een vreemde tussenoplossing waarbij dit fonds zo goed mogelijk een ETF tracht na te bootsen, maar dan wel met zeer gelimiteerde en rigide beweegruimte. 

Dit zorgde er in de voorbije jaren onder andere voor dat de aandelen van Grayscale, die in deze ongebruikelijke constellatie de functie van ETF aandelen vervullen, een enorme premium genoten tegenover de officiële Bitcoin prijs (een premium die soms zelfs opliep tot 40%, iets wat doorgaans onmogelijk is wanneer er met een ETF wordt gewerkt). Deze premium is de laatste 6 maanden echter volledig verdwenen en staat nu zelfs al geruime tijd in het negatief (-15%). 

De implicaties van deze ommekeer zijn nog niet duidelijk maar weerspiegelen mogelijks wel een negatief sentiment bij investeerders omtrent Bitcoin. Feit is dat deze Bitcoin gigant de laatste 6 maanden ook geen enkele bitcoin meer heeft toegevoegd aan zijn fonds, een sterke trendbreuk met het jaar 2020 toen het nog meer dan 200.000 BTC opkocht voor zijn portfolio.