Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

SEC spant rechtszaak aan tegen Kraken

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft juridische stappen ondernomen tegen Kraken, een cryptocurrency-exchange, waarbij wordt beweerd dat deze fondsen van klanten vermengde en opereerde zonder de juiste registratie als effectenbeurs, makelaar, dealer of clearingbureau.

De klacht werd op 20 november ingediend bij een federale rechtbank in San Francisco en beweert dat Kraken sinds 2018 het kopen en verkopen van cryptocurrencies in strijd met de wet faciliteert. Deze rechtszaak maakt deel uit van de voortdurende inspanningen van de SEC, onder leiding van Gary Gensler, om regelgevende autoriteit over de cryptocurrency-industrie te laten gelden.

Volgens de SEC waren de interne controles en bedrijfspraktijken van Kraken ontoereikend, wat resulteerde in de vermenging van klantactiva ter waarde van maximaal $ 33 miljard met het eigen vermogen van de beurs. Als gevolg hiervan stelt de SEC dat klanten een aanzienlijk risico op financieel verlies liepen. Bovendien beweert de klacht dat Kraken klanten hun activa gebruikte om de operationele kosten rechtstreeks te dekken.

Kraken heeft de beschuldigingen van de SEC krachtig weerlegd en zijn voornemen uitgesproken om een sterke verdediging voor de rechtbank op te zetten. De beurs stelt dat de vermengde beweringen van de SEC eenvoudigweg voortkomen uit het gebruik van vergoedingen die al zijn verdiend, en merkt op dat de toezichthouder geen ontbrekende gebruikersgelden heeft beweerd.